Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2022 13:39 - Адаптиране на разузнавателните служби към съвременните предизвикателства
Автор: razrabotkite Категория: Бизнес   
Прочетен: 186 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 07.01.2022 13:45


I. Предизвикателствата пред сигурността и отражение върху специалните служби

 

Високата степен на непредвидимост на съвременните предизвикателства за сигурността и непрекъснатата поява на нови заплахи са тест за способността на службите за разузнаване и сигурност да се адаптират към постоянно променящата се среда на сигурност. Динамичният характер на процесите, генериращи несигурност, сам по себе си също е предизвикателство. Основен двигател на своеобразната "флуидност" и "тревожност" на средата за сигурност е информационната революция и разбира се глобализацията. Те са в основата на постоянното увеличаване на източниците на конфликт, както и на транснационалния характер на заплахите (напр. Арабската пролет, глобалната икономическа криза). Към традиционните заплахи (като пролиферация на ОМУ, тероризъм, междудържавни конфликти и др.) непрекъснато се появяват нови. Най-актуалната - киберзаплахата е най-пряко свързана с глобалната информационна инфраструктура и е последица от нарасналите киберспособности на враждебните към страните от НАТО и ЕС държавни и недържавни субекти.

 

Всичко това има своето отражение върху разузнавателните служби, чиито задачи непрестанно се увеличават и утежняват на фона на все по-ограниченото за реакция или превенция време. Ранното идентифициране и анализиране на проблемите, още преди осезаемото им възникване, е от ключово значение за борбата с днешните предизвикателства. Това е и една от основните трудности пред работата на службите, към чиито анализи и оценки интерес проявяват все повече потребители - и вътрешни, и външни. Повишеното търсене на разузнавателна експертиза е един от индикаторите за нарасналото значение на службите за разузнаване и сигурност в процеса на взимане на политически решения. Същевременно придобиването на разузнавателни данни, необходими за изготвянето на оценки и анализи за държавното ръководство, се превръща във все по-трудна и рискова дейност. Все по-голямо предизвикателство е и опазването на секретността на информацията. Глобалната информационна инфраструктура, бумът на социалните медии и евтиният и лесен достъп до постиженията на информационните технологии намаляват способността на държавното ръководство да контролира информацията, което създава безспорни предимства пред съвременните субекти на заплахите (недържавните включително).

 Всички авторски права на дадената статия са запазени и собственост на Екипът на  Razrabotkite / - / съгласно Закона за Авторското Право и сродните му права - чл.1 , чл.2, чл.3 /
Копирането или включването на тази или друга статия във друг сайт , вестник , или медия без знанието на Екипът на  Razrabotkite  е забранено , съгласно закона за Авторското право и Сродните му права.

 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: razrabotkite
Категория: Бизнес
Прочетен: 1010376
Постинги: 295
Коментари: 40
Гласове: 120