Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2022 14:26 - Системи за за обучение в сферата на сигурността в Европейския съюз
Автор: razrabotkite Категория: Бизнес   
Прочетен: 170 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 07.01.2022 14:27


Съюзът осигурява набор от инструменти за улесняване на обмена на информация между националните правоприлагащи органи. Те трябва да се използват в пълна степен от държавите-членки . Съответно всяка държава подсигури за обучение дадени експерти , чрез които да бъде както по – добра комуникацията между системите не ЕС и съответната държава , така и самите експерти имащи необходимите качества и компетенции да си взаимодействат добре и организирано със системите за сигурност  на ЕС .Нека обърнем внимание на основните системи за сигурност .
Шенгенската информационна система (ШИС) е най-широко използваният инструмент за обмен на информация и днес. Компетентните национални органи  на страните членки могат да го използват, за да се проверяват  сигнали за издирвани или изчезнали лица и предмети, както в рамките на Съюза  така и на външната граница. ШИС е обновена в началото на 2015 г. за подобряване на обмена на информация за заподозрени в терористична дейност и за засилване на усилията на държавите-членки да анулират пътните документи на лица, заподозрени, че искат да се присъединят към терористични групи извън ЕС.  Съответно е проведено  вече едно обучение в началото на март тази година за експерти работещи в сигурността от държавите членки на съюза.
Държавите-членки носят на ЕС носят голямата  отговорност за сигурността на  целия Съюз, както и  контрола на външните граници извън него. Ето защо общите показатели на риска следва да подкрепят работата на националните гранични власти при провеждане на проверки на лица и ето защо е толкова важно да се организират и провеждат обучения по използване на информацията в тези системи на ЕС .

Общите високи стандарти за управление на границите, при пълно спазване на принципите на правовата държава и основните права, са от съществено значение за предотвратяване на престъпността и тероризма.
Допълнителни  обучения като анализ на митнически режими( специално обучение в което експертите анализират номера на митническата стока – ако е фалшиф , то няма секретен код – повече държави поставят т.нар секретни кодове до самите бар кодеве на стоките с цел оригиналност на продукта ) допринасят за справяне с незаконните дейности на границата, като например трафик на  стоки ,оръжие, незаконен трафик на наркотици и цигари или незаконни трансфери на валута.

Следващата по важност система в рамките на ЕС е т.нар Митническата Advance Cargo информационна система , която предоставя на митническите органи  предварително уведомяване за оценка на риска за сигурността на товарите, пристигащи  и излизащи от ЕС. Тази система непрекъснато се обновява и за да може да  се използва пълноценно,се провеждат мин,2-пъти годишно обучения на експерти от държавите членки за работата с нея.

Друга също важна система е тази за борба с измамите (AFIS) осигуряваща решаваща роля за обмен на митническа борба с измамите и информация в подкрепа на прилагане на митническото законодателство.
Европол като една от важните структури на ЕС също поровежда обучения на Държавите-членки. Оттук те  следва да използват Европол като канал на първо място за споделяне на  информация на територията на правоприлагането и съответно позовавайки се на опита на неговите служители и в работата за предотвратяване на пробив в сигурността Европейската система за сигурност и обучение използва и редица инструменти в помощ на стратегията за сигурност като : проследяване , анализ на информацията, съдебно-забранителни действия и др. Нека сега разгледаме тези основни три инструмента .

Проследяването акцентира върху следене на  движението на нарушителите е от ключово значение, за да се  се нарушават терористични и престъпни мрежи. От съществено значение за този инструмент е и проследяване на данни за пътниците в ЕС (PNR данни –  на всеки пътник в ЕС минаващ през границата на която и да е държава членка се поставя уникален номер от митническите власти в компютърната им система .Друго важно условие за този инструмент е,   че той е напълно съвместимо с Хартата на основните права.

Анализ на  информацията,  получена както от компютърните митнически системи , така и от  различни други източници( информационни карти на авиокомпаниите или допълнителна информация от митнически власти и др) се използва за предотвратяване най-вече на терористични пробива в сферата на сигурността на ЕС. В тази връзка се обучават и редица специалисти които да придобият съответните умения за претотврятяване на такива евентуални терористични заплахи ( в повече случаи се набират кандидати запознати с различни религии и култури като ислям, харе –кришна, индуси и др.).
В  своята работа ЕС се концентрира и на общи правила за защита на личните данни които дават  възможност на правоприлагащите и съдебните органи да си сътрудничат по-ефективно помежду си, както и изграждането на доверие и гарантирането на правна сигурност.  Такова допълнително споразумение за защита на личните данни предстой да се подпише  до края на 2015 г. относно реформата защита на личните данни като цяло .

В допълнение, Европейският съюз води преговори с правителството на Съединените щати международна рамково споразумение ("Споразумение за защита на данните Umbrella"), с цел да се гарантира високо ниво на защита на личните данни, предавани между ЕС и САЩ за предотвратяване, разкриване, разследване и наказателно преследване на престъпления, включително тероризъм. В тази връзка се планира и провеждането на съвместно обучение

( САЩ и ЕС ) в сферата на сигурността.
Договорът от Лисабон предоставя правни и практически мерки, за да се постигне оперативно сътрудничество между органите на различните държави-членки ефективно най – вече в структурите им за сигурност .
Чрез цикъла на политиката на  осъвършенстване и предлагане на нови системи (иновативни)  на ЕС се има предвид и  държавите-членки органи да координират общи приоритети и оперативни действия. Постоянният комитет за оперативно сътрудничество в областта на вътрешната сигурност (COSI) играе централна роля в този цикъл. Цикъла на политиката предвижда методика за подход на разузнавателна информация за вътрешната сигурност, базирана на съвместни оценки на заплахите, координирани в рамките на Европол. Тя е насочена към наличните ресурси, с цел незабавно действие върху  средносрочни и дългосрочни заплахи и рискове за сигурността. Цикъла на политиката се използва все  повече от държавите-членки , като чрез него те могат да въведат конкретни операции по правоприлагане, за да се справят с организираната престъпност, включително и с трети държави. Пример за това е :Операция Архимед, координирана от Европол през септември 2014 г. която с помощта на добре обучени експерти от България ,Германия Белгия и Франция  реши различни тежки престъпления в  тези държави няй – вече в областта на киберпрестъпленията .
В заключение можем да кажем , че  ЕС предоставя  и се стреми все повече да указва подкрепа за обучаването на квалифицирани експерти от областта на сигурността във всички държави-членки .


 Всички авторски права на дадената статия са запазени и собственост на Екипът на  Razrabotkite / - / съгласно Закона за Авторското Право и сродните му права - чл.1 , чл.2, чл.3 /
Копирането или включването на тази или друга статия във друг сайт , вестник , или медия без знанието на Екипът на  Razrabotkite  е забранено , съгласно закона за Авторското право и Сродните му права.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: razrabotkite
Категория: Бизнес
Прочетен: 1009269
Постинги: 295
Коментари: 40
Гласове: 120