Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2006 15:17 - Паричният съвет в България
Автор: razrabotkite Категория: Технологии   
Прочетен: 1895 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 29.10.2006 20:20


Паричният съвет се явява и част от икономическата рамка , която е изградило правителството.
Въвеждането на паричния съвет в средата на 1997 г. бе движение от ситуация на множественост на целите на централната банка към една единствена цел постигане на ценова стабилност
Сценарият, към който най-вероятно ще се придържа България в процеса на присъединяване в момента е запазването на паричния съвет до приемането ни в ЕПС. Аргументите в полза на този сценарий са свързани с факта, че България вече е обвързана с еврото, а критериите на икономическата политика до голяма степен са хармонизирани с тези на ЕС. Механизмът на паричния съвет позволява да се "тества" стабилността на валутния курс (и равновесното му ниво) чрез икономическия растеж, лихвените нива, текущата сметка, валутните резерви и паричните агрегати.
Но на практика, при съществуващия в момента паричен механизъм и при наличие на достатъчно сериозен ангажимент за поддържане на необходимата дисциплина при провеждане на икономическата политика, няма някакви обективни причини, поради които България не би могла да влезе в Еврозоната с паричен съвет.
От друга страна,обаче връщането към плаващ валутен курс (макар и контролиран) крие най-много рискове за нашата икономиака. . Вярно е, че това ще бъде тест за стабилността на националната валута и гаранция, че ще се присъединим към Еврозоната с паритетен валутен курс. Рисковете от дестабилизиране на икономиката обаче не би трябвало да се пренебрегват.
_________________
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Всички авторски права на дадената статия са запазени и собственост на Екипът на  Razrabotkite / - / съгласно Закона за Авторското Право и сродните му права - чл.1 , чл.2, чл.3 /
Копирането или включването на тази или друга статия във друг сайт , вестник , или медия без знанието на Екипът на  Razrabotkite  е забранено , съгласно закона за Авторското право и Сродните му права.


Тагове:   България,   съвет,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: razrabotkite
Категория: Бизнес
Прочетен: 1010274
Постинги: 295
Коментари: 40
Гласове: 120