Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2010 15:46 - Шумер и Акада
Автор: razrabotkite Категория: Бизнес   
Прочетен: 2727 Коментари: 0 Гласове:
0



 Египетската цивилизация не е уникална със своята дълбока древност; приблизително по същото време (а според някои изледователи дори малко по - рано) аналогични процеси протичали и в друг район със сходни природни условия - древна Месопотамия (на старогръцки език Месопотамия означава буквално "Междуречие"; на български се използва и равнозначният термин "Двуречие"). През V хил. пр. н. е. в развитието на древна Месопотамия се наблюдават ред нови черти и особености, които дават облика на Халафската култура (по името на селището Тел Халаф). В тази епоха наред с каменните започнали все по - масово да се използват оръдия на труда, оръжия идруги изделия от мед. В условия на орно замеделие и системно напояване алувиалните почви на Месопотамия давали много високи добиви и това обусловило както бързото нарастване на броя на населението, така и ускореното овладяване на все по- обширни обработваеми площи. Именно в тази епоха за пръв път били заселени и усвоени стопански и най - южните райони на Месопотамия, разположени около долното течение на Тигър и Ефрат в съседство с Персийския залив.

 

         През IV хил. пр. н. е. в южна Месопотамия се редуват културните хоризонти Ел - Убейд и Джемдет - Насър, които бележат последователните етапи на формиращата се шумерска цивилизация. Високопродуктивното поливно земеделие създало условия за разделение на труда и в тази епоха чуствително нараснало значението на специализиранитезанаяти, строителството и търговията. Така в Шумер постепенно се оформил институтът на царската власт, а селищата от градски тип се развили в градове - държави.

 

         През първата половина на III хил. пр. н. е. (т. е. в т. нар. раннодинастическа епоха) в Шумер съществували няколко десетки цветущи градове - държави с обширна селскостопанска територия, които водели ожесточена борба помежду си . По това време окончателно се оформил шумерския клинопис: запазените  писмени паметници, допълвани от данните от археологическите проучваня, позволяват да се възтанови в най - общи линии ходът на историческото развитие.

 

         В началото на III хил. пр. н. е. начело на шумерските градове - държави най - често стоели върховните жреци, носещи титлата ен. Според запазените документи те ръководели храмовото стопанство и административния апарат, строителството на храмови и обществени сгради и на отбранителни съоражения, изграждането и поддържането на иригационите съоражения и всички други крупни обществени мероприятия; в техни ръце били градската хазна и висшата съдебна власт.

 

         Във втората половина на III хил. пр. н. е. държавнообразувателните процеси в Месопотамия навлезли в нова фаза. Тенденцията към политическо обединение на страната, която се подсилвала от необходимостта от изграждане на иригационна система, станала още по отчетлива през III раннодинастически период (XXV - XXIV в. пр. н. е.).

 

         В борбата за хегемония в Шумер Ур скоро бил изпреварен от друг силен център - разположения на р. Тигър Лагаш, където управлявала основаната от Ур - Нанше династия. Лагаш достигнал върха на своето могъщество при управлението на внука на Ур - Нанше, завоевателя Еанатум, който успял да подчини под своя власт по голямата част на Шумер. Запазена е една победна стела на Еанатум (т. нар. "стела на лешоядите") с изображение на царя, предвождащ своята тежковъоражена войска, която тъпче телата на победните врагове.

 

         При наследниците на Еанатум Лагаш отслабнал и накрая станал лесна плячка на царя на Ума Лугалзагеси, който в средата на XXIV в. пр. н. е. успял да обедини практически цял Шумер в единно царство, столичен град на които станал Урук. 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: razrabotkite
Категория: Бизнес
Прочетен: 1010099
Постинги: 295
Коментари: 40
Гласове: 120