Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.01.2022 19:52 - ЕТИКАТА В УПРАВЛЕНИЕТО
Автор: razrabotkite Категория: Бизнес   
Прочетен: 281 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.01.2022 20:05


Етика в Управлението , колкото и невероятно да звучи я има , въпроса е , че съществува в по - голямата си част само на теория , а изграждането и на практика е сложна задача мс която трудно се спрввят и самите ни управници в момента.
Преходният период след комунизма е наситен със случаи на корупция и неетично поведение. Простото обяснение насочва към институционалната слабост на пост-комунистическите общества, към нестабилното функциониране на системата на контролиране и към корумпираната съдебна система, заедно с недостатъчно строго прилагане на закона. Ако гледаме оптимистично, същите причини биха подчертали предимството на структурните и институционални реформи, които позваляват на тези общества постепенно да намалят проявите на зловредното и неетично поведение. Може да се каже, че присъединяването към ЕС следва тази необорима логика. За един по-задълбочен отговор обаче, би трябвало да се разгледа и въпроса за управлението в обществената и частната сфери и да се изучат уроците по света, както в богатите, така и в бедните страни. Алтернативно, песимистичният отговор ще покаже "зависимост от пътя" и ще отбележи продължаващого съществуване на широко разпространена корупция, несигурни институции и слабо функциониращи пазари в големи части на света. В Югоизточна Европа, синдромът на слабата държава и нестабилността на институциите, както и силната криминализация на икономическия живот, би трябвало да дават основания за голяма загриженост. . Освен международния тероризъм, може да се посочи и друга тъмна страна на глобализацията: невъзможността да се преодоляват глобални и екологични проблеми, засилена нелегална имиграция, нарастването на бедността в много части на света и слабото функциониране на финансовите пазари. В този контекст, въпросите за управлението изпъкват още повече. А начинът на управляване не би могъл да бъде отделен от ценностите и умствените нагласи на онези, които вземат решенията. Годините които следват голямата депресия наложиха нови правила, целящи ограничаване на свръхпечалбите и неетичното поведение. Един пример е законът на Стийгъл-Глас в САЩ, който раздели инвестиционното от търговското банкиране. Неотдавнашните скандали в корпоративния свят поставят под въпрос мъдростта на силната дерегулация която се случи в банковата индустрия и енергийните пазари в края на 90-е години. Институционални корекции настъпиха и след края на Втората световна война. Изглежда историята показва съществуването на цикъл от политически и институционални промени следващи големи промени в икономиката. Може би след "еуфорията от премахването на правилата", която стои на първо място в дневния ред на правителствата, започва нова фаза. Тази фаза ще очертае необходимостта от ефективни пазарни норми и по-разумно сътрудничество между обществения и частния сектор.
Тази логика би трябвало да се приложи също и към международната икономика, която се нуждае от обществени блага и от обновени международни институции, способни да осигурят управление в глобален мащаб. Тези предизвикателства не могат да бъдат преодолени без съчетаване на икономическа рационалност със социални и морални ценности. Уроците са от особена валидни за обществата в преход, където въпросите за управлението и социалната отговорност, както в обществения, така и в частния сектор, са много наболели.
Поредица от ценности, норми и етически принципи, които се приемат като критерии от всички работещи в компаниите и които впоследствие ще ръководят и влияят върху тяхното поведение. Но това не са просто определени типове поведение, които се смятат за приемливи или недопустими, а нещо по-силно: тези типове се категоризират като добри или лоши, правилни или погрешни. Този морален стандарт ще бъде генезисът на етическите изисквания към всеки служител, суровият материал, от който компанията създава своя отличителен етос и култура. Подобен стандарт се излага в бизнес-принципите или мисията на корпорацията и се подсилва от изявленията на председателя, изпълнителният директор и другите служители с ръководни позиции.
Въпросът, какво трябва да включва моралния стандарт на компанията и начинът, по който се изразява, е различен за всяка компания. Но има повтарящи се теми: нужда от запазване на целостта; прозрачност, честност и казване на истината; уважение към отделната личност, заради нейната ценност като човешко същество; чувство за справедливост в отношенията между хората; идеалът за служене, специално в отношението към клиентите, но също и в стила на лидерството, показван от управляващите; ценността на екипната работа и т.н.
Една корпорация може да работи с мораленстандарт, с аморален и с неморален стандарт. Само , за повечето Корпорации , морален стандарт за жалост не съществува.Корпорация, която извършва своите дейности с неморален стандарт обаче бързо може да влезе в конфликт със закона и държавата. Пример за подобен бизнес е организираната престъпност, друг пример може да бъде компания, която не изпълнява (но не и тази, която отбягва) данъчните си задължения; друг пример е корпорация, която с пълно съзнание търгува с услуги и продукти определяни като секретни или забранени - наркотици, продажба на човешки ембриони, продажба и купуване на деца. Тези компании не само търгуват с продукти, които могат да бъдат определени като неморални, те също така са ангажирани в действия, които са неизбежен резултат от грабежи, насилие и измама.



Здравейте и Честита Нова Година от Екипът на Razrabotkite

Нека новата година донесе здраве, щастие и нови възможности за Вас и Вашето семейство и приятели !

Може да се възползвате от Нашите Нови Условия за поръчки и Новогодишни оферти на Разработките  ,

както и Безплатни разработки на

                         Новият ни БЛОГ  https://razrabotkite.blog.bg/

    И  САЙТ  http://razrabotkite.oxxy.com/Business-Education  

УСЛОВИЯ ЗА ПОРЪЧКА НА РАЗРАБОТКИ :

ПОРЪЧКА НА email: razrabotkite1@abv.bg

 
.Отговор при поръчка  Експресно до  24 ч.

.При поръчка на Една разработка тип - Доклад,Реферат,Курсова работа , есе,Тема,Казус,Проект
  Една Разработка Безплатно Изготвяне * / т.е. на Втората Такава разработка -
при условие,че може да бъде разработена от Нашият Екип **Дадената тематика** - до 10 страници /

.При поръчка на четири   разработки  - тип - Доклад,Реферат,Курсова работа , есе,Тема,Казус,Проект
  Две Разработките БЕЗПЛАТНО  Изготвяне * / т.е. Пета и Шеста такава при условие,че може да бъде разработена
 от Нашият Екип **Дадената тематика** - до 10 страници на Разработка /

.При поръчка на Една Разработка тип - Доклад,Реферат,Курсова работа , есе,Тема,Казус,Проект
 до 30.01.2022 / 20 % намаление от цената /

.При поръчка на Две Разработките тип - Доклад,Реферат,Курсова работа , есе,Тема,Казус,Проект
 до 30.01.2022 / 25 % намаление от цената * на всяка - т.е. до 50 % общо намаление на цената  /

При поръчка на Разработки тип Дипломна работа,Курсов проект,Анализ,Казус
до 30.01.2022 / 30 % намаление от цената на *всяка разработка /


С Най - добри Пожелания
Екипът на Razrabotkite:

https://razrabotkite.blog.bg/

         razrabotkite1@abv.bg

https://www.facebook.com/razrabotkite
        

_________________
Всички авторски права на дадената статия са запазени и собственост на Екипът на  Razrabotkite / - / съгласно Закона за Авторското Право и сродните му права - чл.1 , чл.2, чл.3 /
Копирането или включването на тази или друга статия във друг сайт , вестник , или медия без знанието на Екипът на  Razrabotkite  е забранено , съгласно закона за Авторското право и Сродните му права.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: razrabotkite
Категория: Бизнес
Прочетен: 1010146
Постинги: 295
Коментари: 40
Гласове: 120