Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2012 19:40 - Издръжка на живота на домакинствата
Автор: razrabotkite Категория: Бизнес   
Прочетен: 2720 Коментари: 0 Гласове:
0 През последните няколко години се наблюдава тенденция на намаляване на реалните доходи на домакинствата и увеличаване на тяхното потребление. Тенденциите в измененията на доходите са различни за отделните социални групи от населението. За голяма част от домакинствата в страната реалните доходи съществено намаляха, а за сравнително малка част се наблюдава увеличение на реалните доходи. Наблюдава се и диференциация на доходите между отделните домакинства. За част от тях положението е тревожно с размера на доходите и потреблението на необходимите стоки и услуги. Налице е процес на обедняване на населението. Като критерий за бедност се използва т.нар. “линия на бедност” – каква да бъде по размер и структура потребителската кошница в България. ООН приема за страните от Източна Европа “линията на бедност” да бъде 240 $ на човек от домакинство за месец. Несъмнено така предлаганата граница на бедност за нашата страна е неподходяща, защото повече от 60 – 70 % от домакинствата попадат под линията на бедност.

Размерът на линията на бедност се определя въз основа на резултатите от изследване на бюджета на домакинствата /за 2008 е 166 лв./. Тези средства трябва да гарантират задоволяването на предварително определени минимални жизнени потребности на бедните домакинства. Размерът на “линията на бедност” се актуализира веднъж годишно до 30 юни на предходната година. На базата на “линията на бедност”  в България, за бедни се считат 15% от българските домакинства. За определянето на “линията на бедност”  в България има т. нар. метод на потребителска кошница. Създава се списък със стоки, които ежемесечно се актуализират със средните цени на дребно. Количеството на стоки и услуги, включени в потребителската кошница, остават непроменени в рамките на 1 календарна година. В потребителската кошница трябва да се включат тези социални потребности, които да осигуряват приемливо съществуване на различни по състав домакинства.

Недостатъци на метода на потребителската кошница:

1.     Субективизъм при определянето на количеството на стоки и услуги;

2.     Трудно се постига консенсус в обществото по отношение на включените в потребителската кошница стоки и услуги

3.     Не винаги се отчитат изискванията на рационалните норми за хранене на хората;

4.     Субективизъм при определянето на нехранителните стоки, които трябва да се включат в потреблението.Тагове:   живот,   домакинства,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: razrabotkite
Категория: Бизнес
Прочетен: 901530
Постинги: 230
Коментари: 36
Гласове: 105