Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2007 18:55 - Възникване, формиране и развитие на бюджета
Автор: razrabotkite Категория: Технологии   
Прочетен: 4093 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 07.02.2007 18:59


 

Бюджетът е сравнително нова финансова категория, свързана с държавата и финансите. Възникването и формирането му се определя от три предпоставки:

а) висока степен на развитие на стоково-паричните отношения;

б) изграждане на централизирана държава;

в) установяване на парламентарно-демократична форма на държавно управление.

Финансовата история разполага с фрагменти на бюджетоподобна практика още от епохата на робовладелската държава. Има сведения, че в Персия през VІІ в. преди новата ера са съществували бюджетоподобни наченки. Елементи на бюджетоподобната практика се срещат и в древна Гърция. Така например Аристотел пише: “Който иска да обсъжда държавните финанси – трябва да познава приходите – какви са и колко големи са. Независимо от това трябва да се познават и разходите, за да се прамахнат някои, ако са излишни, или да се намалят, ако са големи, защото богатсвото зависи от намаляването на разходите”

Фрагменти на бюджетоподобна практика има и в древен Рим.

Феодализмът със своето затворено натурално стопанство и политическа раздробеност не е изпитвал нужда от институцията на бюджета. Тя постепенно се заражда в т.нар. свободни градове. Получили своята политическа, икономическа и финансова независимост от феодала, свободните градове е трябвало да организират свое финансово стопанство. Градските управи установяват приходните форми и тюхната организачия, обема и структурите на разходите върху основата на една сравнително демократична организация. И понеже се касае за обществени средсва, започват да се водят на отчет събраните приходи и разходи. Именно по този начин се поставят основите на бюджета, като установена на законодателна основа и с публичен характер, сметка за приходите и разходите и разходите на държавата.

 

Всички авторски права на дадената статия са запазени и собственост на Екипът на  Razrabotkite / - / съгласно Закона за Авторското Право и сродните му права - чл.1 , чл.2, чл.3 /
Копирането или включването на тази или друга статия във друг сайт , вестник , или медия без знанието на Екипът на  Razrabotkite  е забранено , съгласно закона за Авторското право и Сродните му права





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: razrabotkite
Категория: Бизнес
Прочетен: 1005282
Постинги: 295
Коментари: 40
Гласове: 120