Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01.2007 21:03 - Класификация на Паричните Средства
Автор: razrabotkite Категория: Технологии   
Прочетен: 3920 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 10.01.2007 21:04


 

В зависимост от тяхното местонахождение те се класифицират като:
а) парични средства в брой
б) парични средства в разплащателни сметки и безсрочни депозити в банки;
в) парични средства в срочни депозити;
г) парични средства в парични еквиваленти;
д) суми в подотчетни лица.

Оперативната дейност на дадено предприятеие включва всички сделки и операции, за чието осъщестяваване е разбира се безусловен фактор са паричните средства на предприятието . Постъпленията от оперативната дейност могат да бъдат от: преки продажби на продукция, стоки, услуги и т.н.; Но паричните средтва оказват влияние не само върху оперативната дейност на предприятието , но и върху инвестиционната дейност включваща сделки и операции за придобиване на ресурси ( или освобождаването им), с цел получаване на бъдещи доходи от разпределение , както и финансовата дейност включваща сделки и операции, променящи обема и структурата на капитала на предприятието. Както и преди това споменахме , има паричните средства играят различна роля при даденото предпрятие или фирма. Примерно съгласно изискванията на чл. 164, ал. 1 от Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК) инвестиционните дружества инвестират в ценни книжа своите парични средстванабрани чрез публично предлагане на акции, при спазване на принципа на разпределение на риска.

Документиране на постъпленията и намаленията на паричните средства намира най – чести проявления в няколко сектора от финансовата деност на дадената организация . Като първи от тях можем да представим домументирането на стопанските операции , както и тяхното осъществяване , което е неизменна част от цялостната счетоводна дейност на дадената организация . Паричните средства намират проявление и в счетовните документи и документооборот на фирмата , както и в процесите на инсентаризация на дадената организация . Примерно при инвентаризационната дейност на организацията лицата, отговарящи за отчетния обект, преди започване на инвентаризацията подписват декларация, че всички получени документи до започването на инвентаризацията са предадени в счетоводството на предприятието. В декларацията се отразяваи и принадлежността на наличните парични средства. Като паричните и други платежни средтва, които са постъпили в касата без първични документи, се считат за собственост на предприятието до доказване на противното.

Разбира се паричните средства намират проявление и в :


паричните средства по бюджетни сметки в левове
паричните средства по бюджетни сметки във валута
паричните средства по извънбюджетни сметки в левове
паричните средства по извънбюджетни сметки във валута
паричните средства по набирателни сметки в левове
паричните средства по набирателни сметки във валута

Паричните средства играят своята роля и в тка наречените касови книги.Касовите книги представляват книга за дневните финансови отчети на дадената фирма обикновено придружена с календар. Касовите книги , както и касовите , бележки се завеждат само във фирмата и не се заверяват в ДС. Касовите книги спомагат за формализирането на постоянната информация и нейното предварително отпечатване решава много методологически задачи и уверичава производителността на труда по веригата на документооборота... Касовите книги , обикновено се зачисляват в глава Касови плащания на дадената фирма , като главният счетоводител и касиер осигуряват оптимален размер на средствата необходими за ежедневни касови разплащания през работния ден. Касовата наличност в края на работния ден не може да надвишава определна сума. (равностойността на паричните средства в лева и валута). А всички средства, които се получават в касата на организацията се завеждат в касови книги като за всяка валута се води отделна касова книга.

В заключение на дадента тема , можем да кажем ,че вече когато присъединяването на България към голямото Европейско семейство е реалност , в бъдеще , ще се проектират и приложат във финансовата дейност на фирмата и редица други , по – модерни методи свързани и с иновациите в инфромационните технологии . Очаква се и тази тематика да бъде подробно дискутирана от СИБ /Съюз на Икономистите в България / тази година .

Всички авторски права на дадената статия са запазени и собственост на Екипът на  Razrabotkite / - / съгласно Закона за Авторското Право и сродните му права - чл.1 , чл.2, чл.3 /
Копирането или включването на тази или друга статия във друг сайт , вестник , или медия без знанието на Екипът на  Razrabotkite  е забранено , съгласно закона за Авторското право и Сродните му права





Тагове:   средства,


Гласувай:
0



1. анонимен - krali marko
31.03.2008 15:51
mnogo polezna stranica ste napravili. Na ekipa vi pojelavam dalag i 6tastliv jivot.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: razrabotkite
Категория: Бизнес
Прочетен: 1008938
Постинги: 295
Коментари: 40
Гласове: 120