Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2006 09:52 - Съд на Европейския съюз
Автор: razrabotkite Категория: Технологии   
Прочетен: 1537 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 09.11.2006 10:00


Съдът осигурява спазването на законността при тълкуването и прилагането на Договорите.
Неговото седалище е в Люксембург. Състои се от 15 съдии, подпомагани от 9 генерални прокурори. Те се назначават за срок от шест години, с възможност за преназначаване, по взаимно споразумение със страните-членки, които ги избират “измежду лица, чиято независимост е вън от всякакво съмнение”.
    Ролята на Съда е да гарантира, че законодателството на европейските институции е съвместимо с Договорите за ЕС.

    Съдът е единственият орган, който е компетентен да се произнася по правилното тълкуване на Договорите или валидността на правните инструменти на институциите на Общността, когато национално съдилище поиска неговото становище.

    Амстердамският договор предоставя на Съда изрични правомощия да следи доколкото актовете на европейските институции спазват основните права.
    Юрисдикцията на Съда обхваща също въпроси, отнасящи се до свободата и сигурността на хората.

    През 1989 г. към Съда се създава Пъроинстанционен съд, който се състои от 15 съдии. Той се занимава с уреждане на спорове между Комисията и отделни лица и фирми, както и с искове срещу Комисията, възбудени по силата на Договора за ЕОВС, а също така с административни искове в рамките на институциите, между Общността и нейните служители.
    Решенията на Първоинстанционния съд могат да бъдат обсъждани пред Европейския съд.

Всички авторски права на дадената статия са запазени и собственост на Екипът на  Razrabotkite / - / съгласно Закона за Авторското Право и сродните му права - чл.1 , чл.2, чл.3 /
Копирането или включването на тази или друга статия във друг сайт , вестник , или медия без знанието на Екипът на  Razrabotkite  е забранено , съгласно закона за Авторското право и Сродните му права



 



Тагове:   съюз,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: razrabotkite
Категория: Бизнес
Прочетен: 1009182
Постинги: 295
Коментари: 40
Гласове: 120