Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.11.2006 00:32 - Валутната политика на Пекин
Автор: razrabotkite Категория: Технологии   
Прочетен: 1450 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 03.11.2006 00:33


КРАЙ НА НОВИЯ “ BRETTON WOODS “

 

Анализ

 

 

 

Веднага след като на 21.07.2005 г Китайското правителство изгради широка финансова рамка  акцентирайки с нея  върху собствената си валута  / юан /, постави и в “шах “западните си партнюри , реагиращи на промяната в цената на юана.  След тази стъпка на Китайското праителство  на следващият ден Китайската централна банка повиши и цената на юана.

Съответно тази стъпка на Китайското правителство очаква и съответният отговор на  Щатите. Като  анулира обвързаността на националната парична  си единица юан с долара Китай  изненада световните пазари и съответно Стойността на китайската парична единица бе повишена спрямо долара с 2,1 процента.. По този начин се подсигурява плаващ обменен курс, оповестиха представители на емисионната банка в столицата Пекин..

Въпреки , че Водещите индустриални държави, най-вече САЩ, изискваха отдавна повишаването на стойността на китайската валута.,голяма част о т вишестоящите политически кръгове в Конгреса , очакват да се наложат ответни наказателни санкции ако Пекин не коригура курса на  валутата си  с 30  до 40 на сто. Съобразявайки се с  тези вибдания на Конгреса обаче , означава Китай сам да навреди на международният си имидж, което е  слабо  вероятно за Пекин , независимо от факта , че промяната във валутата на Пекин има до голяма степен и отражение върху самата икономика на Китай.

Разбира се се очакваше , че  Пекин ще  реши да повиши стойността на националната си парична единица юан, и  стори това на първо време в незначителна степен и без много шум. Като в този момент 05.2006 един юан се разменя за 8,0250 $ / долара/ . По същия този начин още през октомври 2005 м се стигна и до първото за последните 9 години повишаване на водещите лихви. Китайската централна банка Разглеждайки  и това решение на Китайската централна банка  редица наблюдатели окачествиха това , като преход към установяването на плаващ  обменен курс.

Като цяло Китайските власти бяха и са  принудени да  поддържат  максимално разтежа на Китайската икономика / посредством и равнището на юана / , като по този начин избегнат  затрашаващиат и взимащ все по – големи размери социален крах , продиктуван до гляма степен и в по – голямата си част от  неблагоприятните демографски фактори в страната.

Основните шроблеми  в икономиката на Пекин идват от загуби на работни породена от немодернизирането на обществения фактори  и нерентабилните индустриални комбинати , липсата на специална защите и недостатъчното здравно осигуряване , ето защо регулирането на курса на юана от правителството  е от изключително значение за  спряването на Китай с тези проблеми.

От своя страна  мнозина финансови експерти са на мнение, че повишаването на стойността на китайската валута е по-скоро символичен акт от страна на китайската емисионна банка, чрез който се цели намаляване на натиска от страна на големите индустриални държави, най-вече от страна на САЩ. Те критикуват от край време твърдата обвързаност на китайската парична единица с долара, тъй като според тях това води единствено до изкуствено намаляване на стойността на китайската валута с близо 40 процента, което предоставя от своя страна на Народната република прекалено много търговски предимства. Оповестеното повишаване на стойността на китайската парична единица ще се отрази обаче само в незначителна степен на търговския дефицит на САЩ спрямо Китай.

От друга страна Европейският съюз  не погледна с особем ентусиазъм на промяната във валутат на Китай  , като заключи . че една девалвация от едва от 2% не представлява интерес , но тззи финансова политика на Китай  о ще замръзи за неопределено време съотношението евро – юан и ще утвърди девалвацията, предизвикана от закотвянето към долара., което не ще донесе

нищо добро за външната търговия с ЕС.

Новата финансова политика на Китай му осигури един по – сигурен контрол  върху  икономически растеж и цените на вътрешния пазар. Тази политика ще окаже съдействие и върху равнището на работната запалата в Китай и въпреки , че съотношението между работната заплата в Китай и САЩ е  едва 1 към 35 , дори и с  минамалната разлика от 6 пункта , чрез непрекъснатото и равномерно повишаване на на обменните курсове, доходите в Китай ще нарастват и продължат да нарастват с 8-9 %. . Много по – голям процент отколкото на  Щатите.

Недоволството от Политиката на правителството на Китай  от САЩ , се основавяа и главна  върху факта , Китайската централна банка ще престане да финансира автоматично американските домакинства и външния дефицит на държавата.

Правейки обобщение на самата тема , можем много точно да се спрем на въпроса  на  Георг Блуме  - “Ще бъде ли светът китайски?  “ – защото ,  за първи път в най-новата история се развива индустриално общество, което кара Запада да се страхува за своето икономическо и културно господство

Всички авторски права на дадената статия са запазени и собственост на Екипът на  Razrabotkite / - / съгласно Закона за Авторското Право и сродните му права - чл.1 , чл.2, чл.3 /
Копирането или включването на тази или друга статия във друг сайт , вестник , или медия без знанието на Екипът на  Razrabotkite  е забранено , съгласно закона за Авторското право и Сродните му права.



Тагове:   политика,   Пекин,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: razrabotkite
Категория: Бизнес
Прочетен: 1009227
Постинги: 295
Коментари: 40
Гласове: 120