Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2006 20:04 - Корупциията в Бизнеса- 2
Автор: razrabotkite Категория: Технологии   
Прочетен: 1619 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 29.10.2006 20:16


Според докладът за 2005г. на международната неправителствена организация “Трансперанси интърнешънъл” (Transperancy International), която изчислява индекса на възприятие на корупция в 162 страни.
България се нарежда на 55-то място по този показател, заедно с Колумбия, островите Фиджи и Сейшелските острови.

Индексът на възприеманата корупция в страната се е понижил спрямо предходната 2004 г. от 4,2 до 4 пункта (скалата е от 1 до 10, като 10 е индикация за липса на корупция). България е включена за първи път в това международно изследване през 1998 г., когато индексът за страната е 2,9 пункта. тозипоказател през последните години, Корупция обаче е качествен показател и индексирането му носи грешки и неточности.
“Властта корумпира, а абсолютната власт корумпира абсолютно” - тези думи са изречени от лорд Актън още през 19 век, но той далече не е единственият изследовател на обществения ред, според който властта и корупцията са пряко свързани.
В тазИ връзка можем да кажем , че корупциата все още намира широко проявление в сферата на икономиката у нас.
Борбата за власт и надмощие е основната причина за пораждането на корупцшя както у нас така и в други страни според някои анализатори. Но точно липсата на етика и непрекъсната борба за клиенти в бизнес пространството както и в икономиката предопределя и до голяма степен развитието на корупцията. Един много интересен факт играещ също съществена роля в пораждането на корупция е и съществуването и дори ако можем да кажем развитие на сивата икономика у нас.
Въпреки всичко се поставят и изграждат основите на методи с чиято цел да се избеге ли намали съшествуването на корупцията. Такива методи се изграждат и вече работят какото в Министерството на Вътрешните работи така и в много други организации.
Относно частните организации и фирми , основен фактор си остава желанието за привличане на клиенти , а заедно с това и конкуренциата между фирмите или организации от един и същи бранш , преобразуваща се много често и в нелоялна. И независимо от контролиращите органи ако държавата не предприеме по - ефикасни мерки зо ограничаване на корупцията , то тя ще продължи да се разраства.
Като говорим , за такива мерки , не говорим за обсолютно ограничаване на корупцията , не тъй като това е так да се каже невъзможно , но за периодичното и намаляване в бизнес пространството като например да има някакви данъчни облекчения на фирмите или организациите , които предприемат ефективни мерки срещу корупцията в своята сфера и спазват някяква що годе добра бизнес етика. По този начин самите организации , ще имат стимул сами да избягват случаите на корупция.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Всички авторски права на дадената статия са запазени и собственост на Екипът на  Razrabotkite / - / съгласно Закона за Авторското Право и сродните му права - чл.1 , чл.2, чл.3 /
Копирането или включването на тази или друга статия във друг сайт , вестник , или медия без знанието на Екипът на  Razrabotkite  е забранено , съгласно закона за Авторското право и Сродните му права.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: razrabotkite
Категория: Бизнес
Прочетен: 1007535
Постинги: 295
Коментари: 40
Гласове: 120