Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2006 20:02 - Икономиката на България и нейното значение за приемането ни
Автор: razrabotkite Категория: Технологии   
Прочетен: 1559 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 29.10.2006 20:18


Според самият Европейски съюз, икономиката на една страна е една от главните определящи точки за приемането и в европейското семейство. В последните години наистина нашата страна върви напред в прeговорите си с Европа . Tук трябва да отчетем и реално фактите за подкрепата, която ни гласуваха държави, като Швеция и Франция, относно присъединяването ни в семейството на Европа.
Привидно преговорите ни с ЕС вървят добре и всички сме в очакване на бъдещето ни присъединяване , но в " колелото" на икономиката ни все повече , започват да се "изпречват камъчета " , които могат да го счупят.
Правителството тясно очерта своята рамка , по която ще работи за икономическото ни развитие през 2006.
Ранното начало на процедурата по изготвяне на тази балансирана средносрочна рамка, която отразява приоритетите в икономическата политика на правителството има за цел да подобри качеството на публичните финанси, като инструмент за ефикасно и ефективно използване на ресурсите. През тази година се прави една от най-значителните стъпки за въвеждане на програмното бюджетиране. Всички министерства ще изготвят тригодишни бюджети. Бюджетната рамка ще обхваща първите години от членството на страната в ЕС и политиката, която държавата ще води. Едно от най-важните предизвикателства за правителството е, насочване на финансовите потоци към области, в които може да се постигне дългосрочно нарастване на производителността и икономическия растеж. Изготвянето на тригодишната бюджетна прогноза ще премине на два етапа:
Първият включва утвърждаване на макроикономическата рамка и на насоките на политиката.
Вторият етап се състои главно в изготвянето на тригодишните ”разходни тавани” на министерствата.
Ранното внасяне на процедурата за обсъждане и осигуреното време за дискусия в МС ще даде възможност за по-добро определяне на приоритетите и разпределение на средствата. С решението, поетапно се определят отговорностите на ведомствата заети с подготовката на бюджета, информацията и сроковете, в която тя трябва да се предостави на Министерството на финансите, МС и Народното събрание.
Тази икономическа рамка, трябва да работи успешно като основен" двигател " на политиката на правителството. Само . че за да стане това , правителството трябва да се съобрази с тези така наречени "камъчета" , които пречат на" колелото" на икономиката да се върти. На първо място едното от тях е - ИПИ /Института по пазарна икономика / и тяхното предложение Правителството да не регулира МРЗ /минималната работна заплата / в бизнес пространството , защото това е една неудобна" спънка" за работодателите в частният сектор.Съобразявайки се с предложението на ИПИ , е необходимо да се очертаят и основните промени , които ще настъпят в иконимическото развитие на страната. Второто така да се каже" камъче" е едно друго предложение - това на Стопанската камара , за премахване заплащането на клас за прослужено време и допълнително за образование към заплатата , а директното им прибавяне към самото образуване на заплатата, ще има има конкретно отражение, както върху социалният стандарт в страната , така и върху данъчната политика на правителството. А нека не забравяме , че дори и Световната банка в свой доклад за България направи извода, че страната е застрашена от драматично намаляване на трудоспособното население ,а това води след себе си и до намаляване на събираните от държавата парични приходи от данъци.
Освен всичко това, налице е още една спънка за успешното реализиране на бюджет 2006 , а именно - поскъпването на цените на основните продукти и услуги -пресните млека - с 1.3%, кашкавалът - с 1.6%, захарта - с 4%, и зрелият боб - с 1.5% , лекарствата са поскъпнали с 0.2%, болничните услуги - с 2.7%, лекарските услуги - с 1.8%, стоматологичните- с 2.3%. В световен мащаб изникна и Птичият грип - рефлектиращ със загубите на страната ни от износ и прозводство на пилешко месо и продукти.
Затова, като се вземат всички тези фактори под внимание и се изгради една икономичека основа , върху която да стъпи реализирането на бюджет 2006 , то тогава би могло да се постигне хармония в икономическият дисбаланс ,в който се намира страната в момента и се поставят стабилни основи за предстоящото ни присъединяване към ЕС.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Всички авторски права на дадената статия са запазени и собственост на Екипът на  Razrabotkite / - / съгласно Закона за Авторското Право и сродните му права - чл.1 , чл.2, чл.3 /
Копирането или включването на тази или друга статия във друг сайт , вестник , или медия без знанието на Екипът на  Razrabotkite  е забранено , съгласно закона за Авторското право и Сродните му права.



Тагове:   България,   нейното,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: razrabotkite
Категория: Бизнес
Прочетен: 1005051
Постинги: 295
Коментари: 40
Гласове: 120