Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2021 12:25 - За сметката
Автор: exuded Категория: Политика   
Прочетен: 517 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                  На формално, нека го наречем логистично ниво нещата са наред – спечелилата най-много мандати в парламента политическа сила излъчва правителство, защитава членовете му и макар и накратко, поддържа тезата, че тези хора ще са в състояние да изпълнят насоките за промени, съгласувани с други парламентарни групи. Кабинетът на малцинството ще разчита на подкрепата на всички или почти всички представени партии в Народното събрание, за да реализира управленинето. Ако ли не – нови избори.

Това е ясно, така работи демокрацията, волята е на суверена - той е наредил така картите и играта трябва да се играе според ръката.

Обаче под ватерлинията на яснотата започват да личат проблеми, заложени като капан на дори и най-добрите и честни теоретични намерения. Липсата на публичност при номинирането на кандидатите за министри се оправдава със склонността на българите изобщо и на журналистите в частност да омаскаряват. Да, ние наистина имаме подобна наклонност. Дали новият кандидат за примиер ще е Пацо Шнорхела, или ще го запомним с неговото иначе хубаво име, ще зависи само от него. Но дали? Той никак не изглежда като човек, имащ воля и независимост да взема свободни решения и да ги отстоява. Разчу се, че е дефилирал на кастинг за политици – нещо унизително за всеки човек, изкушен от политиката. Защо се подлага на това? За да осъществи политическите си амбиции или да подложи гърба си под чужд товар, от което да извлече лични ползи?

Това се отнася и за много други лица от проектокабинета. Повечето са млади, добре образовани, но далеч не подготвени лица. Ввероятно знаят с какво се заемат, ала дали тяхното знание съответства на опита им? И запознати ли са предварително с хоризонтите и пейзажа на родната ни политическа пустиня, за да се заемат с храбрата задача да я превърнат в оазис? Тук трябва борбеност, воля, сила, мъжество, а понякога и нрав, граничещ със справедливия гняв на онези люде, които бяха фрустирани по един или друг начин от бойборисовщината през последните десет години. Това трябва да са хора, готови да воюват в името на каузи, които не са припознали като свои, ако съдим по прилежните им биографии, включително залагайки своя авторитет и морална чистота. Иначе – без този залог – няма как да получат кредит на доверие.

Способни ли са на това? Защото това ще се очаква от тях. Дано са си дали сметка. Иначе ще им видят сметката.



Тагове:   политика,   избори,   кабинет,   ИТН,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: exuded
Категория: Лични дневници
Прочетен: 153033
Постинги: 135
Коментари: 17
Гласове: 36
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930