Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2022 15:17 - Сходства и различия в обученията в сферата на сигурността в Република България и Федерална Република Германия
Автор: razrabotkite Категория: Бизнес   
Прочетен: 163 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 07.01.2022 15:20


Въпреки, че България се стреми да бъде изпълнителен във всяко едно отношение член на голямото Европейско семейство , ограниченият и бюджет и икономическа рамка не позволяват това да е така в сферата на сигурността.Всичко това е свързано с появяване на сходства и различния в обученията на специалисти от сферата на сигурността в Република България и Федерална Република България .

Като сходства можем да изтъкнем няколко основни елемента.

На първо място това е борбата с тероризма . Тероризмът е заплаха, която не признава граници и може да повлияе на държави и народи, независимо от географското им местоположение. Членките на ЕС и  неговите граждани не са изключение. В тази връзка е двете държави спазват т.нар. Европейска  Стратегия за борба с тероризма и съобразно нея подготвят и обучават специалисти и експерти към националните си служби за сигурност.

Второ място заема политиката по Миграция и вътрешни работи,която  включва миграцията и  вътрешната сигурност свързана с нея , тук отново имаме допирни точки с Федерална република Германия и  провеждането на Европейски обученията в тази област.

Трето място можем да отредим и на обученията провеждани в Европейския колеж по сигурност на Европол .

Колкото и да са малко това към този момент можем да анализираме като сходства в областта на обучението по сигурност между Република България и Федерална Република Германия .

Различията за съжаление са много :

 

По отношение на Трансграничнаа сигурност – Германия притежава нова електронна система от база данни свързана с Европейската система за сигурност .

 

.По отношение на Вътрешната сигурност – Обученията провеждани в тази област са мнго по – добре разработени и изградени , което е свързано с големият  финансов ресурс на BND ( само за сведение до миналата 2014 година немският парламент е гласувал допълнително над 150 милиона евро към бюджета на BND , докато за пример бюджета на НРС за 2014 г. с увеличенията към него не надвишава 17 мл. лева )

 

.По отношение на образователните възможности – Тук на първо място можем да поставим с гордост България , тъй като системата за обучение на Федерална Република Германия е все още затворена за по – голяма част от нейните граждани, докато в България тези обучения са широко мащабни и на разположения на всичките и граждани във съответните учебни заведения които ги провеждат .

 

.По отношение на кадри . – Тук отново отсъпваме от Германия , като поради липсата на финансови средства , нямаме възможност да достигнем до желаният за ЕС минимум на служителите в сферата на сигурността, най – вече киберсигурността
По отношение на специлизирано обучение на специалисти в различни области съотващо на системата на ЕС и обучението им в Европейския колеж по сигурност на Европол – Тук отново отстъпваме поради липсата на финансови активи за командироването на такива експерти от страна на България . Република България от 2012г до момента е изпратила около 29 специалисти от областта на сигурността от нейните служби , докато Федерална Република Германия е изпратила над 298 такива специалисти .

В това се изразяват и 5 – те основни различия в обучението на специалисти от сфератана сигурността в Република България и Федерална Република Германия.
От 2007 г. досега ЕС  е предоставил над 1,4 млрд. евро за Програмата за  обучение в сферта на сигурността на експерти от държавите – членки (Приложение – 5) — .

 Изпълнението на тази стратегия за обучение в сферта на сигурността  напредва  с бързи темпове въпреки,че  организираната престъпност продължава да бъде сред основните предизвикателства за вътрешната сигурност на ЕС и през 2015 г. Изпирането на пари, корупцията, трафикът и мобилните групи на организираната престъпност са само някои от очакваните заплахи. Киберпрестъпността продължава да буди сериозно безпокойство. Друго значимо предизвикателство през 2015 г. е усъвършенстването на средствата за по-добри ответни действия срещу нарастващия агресивен екстремизъм.

В тази връзка както Федерална Република Германия , така и Република България , макар и с различни темпове се стремят да засилят своята вътрешна и външа сигурност , като за осъществяването на този подход прилагат се стремят да приложат и предоставят нови способи за борба с организираната престъпност . Всичко това е възможно благодарения на системите за обучение в сферата на сигурността иа на двете държави , заедно и с подкрепата на ЕС .

 

 Всички авторски права на дадената статия са запазени и собственост на Екипът на  Razrabotkite / - / съгласно Закона за Авторското Право и сродните му права - чл.1 , чл.2, чл.3 /
Копирането или включването на тази или друга статия във друг сайт , вестник , или медия без знанието на Екипът на  Razrabotkite  е забранено , съгласно закона за Авторското право и Сродните му права.

 

 

 

 

 

 

 

 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: razrabotkite
Категория: Бизнес
Прочетен: 1008912
Постинги: 295
Коментари: 40
Гласове: 120