Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2022 11:35 - Ролята на лидерството в административна среда за преодоляване на неблагоприятните ефекти от световната икономическа криза
Автор: razrabotkite Категория: Бизнес   
Прочетен: 731 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 04.01.2022 12:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Лидерството, разбирано като начин за осъществяване на дейността, водещ до положителни резултати, важни за представителите на дадена общност, се намира в пряка връзка със същността на публичната администрация. Последната, разбирана като вид управление, включва полагането на грижи за другите, като за тази цел им се предписват различни формули за подобряване на състоянието и по-добър живот

Дефинирането на двете понятия по този начин ми дава основание да твърдя, че лидерството като процес за постигане на социално значими резултати е начинът, инструментът, средството, изкуството, което трябва да бъде усвоено, разгърнато и прилагано от служителите на българската публична администрация, за да постигат целите, за които е призвана публичната администрация.

Именно лидерството е пътят към адекватния отговор на съвременните предизвикателства, каквито са световната икономическа криза, членството в ЕС и други.В подкрепа на тезата ми ще приведа няколко аргумента.
Лидерството се отличава с няколко ключови характеристики: личността на лидера, наличието на проблем, ситуация и участници. Теорията за лидерството дава знание за това, как да се състои успешно взаимодействието между лидера с определена общност при дадени обстоятелства за решаването на обективно съществуващ проблем на съответната общност Българският публичен мениджмънт и администрация се нуждаят от лидери, които да създават организация, да решават значими проблеми, да постигат положителни резултати. Смисълът на лидерския начин за осъществяване на дейността е в пряка връзка с укрепването на административния капацитет и развитието на човешките ресурси в българската публична администрация.

Лидерският подход е необходим, защото носи в себе си вдъхновение, хъс за промяна и постигане на поставените цели – единствено лидерски тип ръководители могат да определят посоката за развитие, да мотивират своите служители, да ги оценяват и да им бъдат необходимият пример, който те да следват – професионален и морален образец.

Защо лидерството в административна среда е необходимо много повече сега,  отколкото преди?

По мое мнение значимостта на лидерството се предопределя от новата роля на публичната администрация в съвременния свят, от нарастването на дискреционната й власт, които предпоставят все по-често налагащата се потребност от административно творчество, партньорство и отзивчиво управление. От своя страна новите реалности обуславят необходимостта от създаването на лидери на всяко едно управленско ниво. Лидери, които да разбират правилно смисъла на китайската поговорка: „Ако искаш една година просперитет, отгледай жито, ако искаш 10 години просперитет, отгледай дървета, ако искаш 100 години просперитет, възпитавай хора”.

Необходимо е в заключение да посочим, че за да бъде постигната финансова стабилизация приоритет на кризисния мениджънт трябва да бъде модернизирането на българската публична администрация, което от своя страна има отношение към икономическия растеж. Този приоритет по своята същност има стратегическо значение, защото не се състои единствено в предприемането на своевременни мерки за преодоляване навъзникващите в момента проблеми, а е свързан с провеждането на далновидни реформи. Последните трябва да отчитат възможните трудности и да не поддържат нереалистични очаквания т.е. управляващите предварително да подготвят населението за предстоящите събития, защото както е казано „този, който закъснява, губи двойно – веднъж от ниската скорост и втори път от обратното течение.Ето защо българският публичен мениджмънт трябва да се ръководи от една дълбоко поучителна мисъл „Ако очакваш горещи дни, а завали сняг изживяването ще бъде непоносимо. Но ако очакваш арктически студ и срещнеш обичайна зима настроението ти ще бъде добро.” С други думи, българският публичен мениджмънт е препоръчително да инвестира време, ресурси и усилия за осъществяването на вътрешни реформи, които да укрепят потенциала на публичната администрация, за да се превърне в надеждна система за управление на всички процеси, които съпътстват стратегическото предизвикателство на световната икономическа криза.

Единственият проблем е, ако всичко, което е част от редица стратегически и програмни документи остане само едно красиво пожелание...

Все пак, обаче, аз избирам положителната развръзка и приемам твърдението, че всичко започва от „една идея и малко желание да се продължи. Именно това е причината да вярвам, че нашата страна България ще се превърне в по-красиво място за живот, професионална реализация и създаване на семейства.

 

 


 


Тагове:   теории,   лидер,   лидерство,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: razrabotkite
Категория: Бизнес
Прочетен: 1005047
Постинги: 295
Коментари: 40
Гласове: 120