Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2022 11:20 - Етапът на унифицирано производство при развитие на принципите на управление на публичния сектор
Автор: razrabotkite Категория: Бизнес   
Прочетен: 140 Коментари: 0 Гласове:
0



Етапът на унифицирано производство при развитие на принципите на управление на публичния сектор започва от началото на XX век и продължава до 30-те години. През този етап главна задача на предприемаческата дейност е да се разработи и усъвършенства механизмът на унифицираното производство, който намалява издръжката на дадена серия от продукти. Основният принцип на действие е: фирмата, която предлага стандартен продукт на най-ниска цена, обезателно печели. Търсят се стоки от първа необходимост. Цялото внимание на ръководството на фирмата е съсредоточено върху ефективната работа на производствения механизъм. От своя страна държавата в лицето на публичния сектор се стреми към задоволяване на основните потребности на обществото, като същевременно изпълнява успешно своите функции – национална сигурност и отбрана, фискална политика, здравеопазване, образование, култура и др.

Етапът на унифицираното производство се характеризира със следното:

§  Бизнесът се смята за сериозна работа и има голямо значение за държавата. Именно тогава президентът на „Дженерал Моторс” заявява: ”Което е добро за „Дженерал Моторс”, то е добро за страната.”

§  Обществото не се намесва в дейността на фирмите. Политическият и социалният контрол са минимални. Държавата рядко се намесва в работата на свободните предприемачи, освен с мерки за икономически протекционизъм.

През етапа на унифицираното производство мениджърите в публичния сектор не срещат стратегически сложности в областта на дългосрочното развитие на протичащите в обществото и икономиката процеси, тъй като работят в среда с много ниска нестабилност както външна, така и вътрешна за организацията - от 1 до 2. Основна задача на управлението в публичния сектор е да поддържа приетите със закони обществени отношения. Условията, в които организацията осъществява своята дейност, не се изменят съществено в бъдещето. Промяната на първоначалните условия се разглежда като препятствие, преодолимо на основата на минал опит. Преобладава правната доминанта на държавата - управлението се осъществява чрез директиви, правни норми, контрол постфактум, бюджетиране и контрол. Няма нужда от дългосрочно планиране, защото събитията в бъдещето са повторение на миналото.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: razrabotkite
Категория: Бизнес
Прочетен: 1005178
Постинги: 295
Коментари: 40
Гласове: 120