Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.01.2022 12:48 - Права и задължения на застрахователя
Автор: razrabotkite Категория: Бизнес   
Прочетен: 253 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 03.01.2022 12:51


Правните отношения са особен вид обществени отношения, в които гражданите участват като носители на права и задължения, установени и гарантирани чрез правните норми. Някои правоотношения възникват не по силата на договор между страните, не по силата на тяхно волеизявление, а по силата на Закона за административни актове. Някои от тях могат да възникнат дори и когато страните не знаят своите права и задължения. Правната норма не създава правното отношение, което е специфично волево отношение, обусловено от материалните отношения, но всички правоотношения имат икономическо съдържание.

Правните отношения възникват при наличността на юридически факти и правна норма. Юридическите факти могат да се променят, а вследствие на това правното отношение може да бъде изменено или прекратено, или после да възникнат нови правни отношения. Правните норми също могат да бъдат променени, тъй като те са изражение на волята на държавата.

Обект от гл.т. на застрахователя. Обект на застрахователно правното отношение са премиите. От една страна като обект на застрахователната защита може да се явява извършването на определени действия от страна на застрахователя, които имат за свое съдържание изплащането на обезщетението или на застрахователната сума, а от друга страна като обект да се посочи извършването на определени действия от застрахованите, които имат за свое съдържание изплащането на премиите.

 

 

Основното задължение на застрахователя е при настъпването на застрахователния случай да извърши плащането, установено със застрахователния договор. То има 2 фази, като първата фаза е преди възникване на застрахователното събитие. За да възникне това задължение обаче трябва да има настъпило някакво застрахователно събитие, т.е. то е в латентно състояние до настъпване на събитие. Следователно не е коректно да се говори за две фази, защото няма задължение, което да се изпълни принудително да настъпване на застрахователното събитие.

 В имущественото застраховане, това плащане се нарича обезщетение, а в личното – застрахователна сума. Разпространено е схващането, че застрахователят трябва да извърши плащане само след настъпването на застрахователния случай, т.е. че неговото задължение възниква едва тогава, че престацията на застрахователя е условна. Срещу задължението на застрахователя стои правото на всички застраховани да изискват плащането на обезщетението или на застрахователната сума.

Някои други схващания за застрахователния договор се изграждат въз основа на неправилни понятия за същността на риска, тъй като го третират като обект на застрахователното правоотношение.

За плащанията на застрахователя е необходимо обосноваване по същество (съществуване на правното отношение, настъпването на застрахователния случай, доказване размера на щетата и др.) и обосноваване на качеството на контрагента чрез легитимирането на застрахования, ползуващото се лице или правоприемника.

Задължението на застрахователя да покрие щетата съществува, дори когато щетата е била причинена от трето лице. Застрахователят, който е заплатил обезщетението, встъпва в правата на застрахования срещу третото лице – причинителя на щетата. Застрахователя получава правото да води обратен (регресен) иск срещу застрахованото лице, за да получи от него изплатеното обезщетение и разноските по ликвидацията на щетите, т.е. всичките разходи във връзка с настъпилата щета.

 

 

С договора за застраховка застрахователят се задължава да поеме определен риск и при настъпване на застрахователно събитие да заплати на застрахования или на 3то получаващо лице застрахователно обезщетение или застрахователна сума, а застрахования се задължава да заплати премия.

Страни – застраховател и застрахован. Застрахован може да бъде всеки. Особено място заема фигурата на застраховащия – той не е задължителна фигура при застраховането (става дума за застраховане за чужда сметка). Застраховащият е страна по договора и дължи застрахователните премии, предмет на застраховането обаче са блага (лични или имуществени) на друго лице – застрахован, който при настъпване на застрахователното събитие ще получи застрахователната сума. Застрахователят е търговец, тъй като застрахователният договор е абсолютна търговска сделка. Застрахователят е търговец със специален предмет на дейност: Застрахователят не може да осъществява друга търговска дейност, включително охранителна. Застраховането е сключване по занятие на застрахователни договори. КЗ въвежда забрана за извършване на имуществени и лични застраховки (живот и злополука) от един застраховател, т.е. застрахователят може да извършва само един от тези два вида застраховки по занятие. Изисквания към застрахователя:

 Застраховател може да бъде:

1) АД (при определен размер на капитала, видове акции, активи и пасиви); При застрахователите АД има специални изисквания за капитала – за лични застраховки минимум 4,4 млн. лв., за имуществени – 6,4 млн. за презастраховане – 6,4. При тях капиталът трябва да се събере само чрез парични вноски и да бъде изцяло внесен към момента на подаване на заявление за издаване на разрешение. Такова застрахователно дружество може да емитира само поименни акции.

2)Взаимозастрахователна кооперация – това е кооперация, всички членове, на която са и застраховани лица. Минималният брой учредители е 500.

3) Клон на чуждестранен застраховател.

 Застрахователят трябва да е лицензиран, т.е. трябва да му се издаде разрешение, което е индивидуален административен акт. Националният съвет по застраховане, който е административният орган, издаващ разрешението, преценява не само законосъобразност, но и целесъобразност. Застрахователите възникват не по нормативно-контролната, а по разрешителната система.

 Разрешението определя правоспособността на застрахователя – могат да се извършват само такива дейности, които са включени в разрешението. То е и част от фактическия състав на учредяването.

Всички авторски права на дадената статия са запазени и собственост на Екипът на  Razrabotkite / - / съгласно Закона за Авторското Право и сродните му права - чл.1 , чл.2, чл.3 /
Копирането или включването на тази или друга статия във друг сайт , вестник , или медия без знанието на Екипът на  Razrabotkite  е забранено , съгласно закона за Авторското право и Сродните му права

Здравейте и Честита Нова Година от Екипът на Razrabotkite

Нека новата година донесе здраве, щастие и нови възможности за Вас и Вашето семейство и приятели !

Може да се възползвате от Нашите Нови Условия за поръчки и Новогодишни оферти на Разработките  ,

както и Безплатни разработки на

                         Новият ни БЛОГ  https://razrabotkite.blog.bg/

    И  САЙТ  http://razrabotkite.oxxy.com/Business-Education  

УСЛОВИЯ ЗА ПОРЪЧКА НА РАЗРАБОТКИ :

ПОРЪЧКА НА email: razrabotkite1@abv.bg

 
.Отговор при поръчка  Експресно до  24 ч.

При поръчка на Една разработка тип - Доклад,Реферат,Курсова работа , есе,Тема,Казус,Проект
  Една Разработка Безплатно Изготвяне * / т.е. на Втората Такава разработка -
при условие,че може да бъде разработена от Нашият Екип **Дадената тематика** - до 10 страници /

.При поръчка на четири   разработки  - тип - Доклад,Реферат,Курсова работа , есе,Тема,Казус,Проект
  Две Разработките БЕЗПЛАТНО  Изготвяне * / т.е. Пета и Шеста такава при условие,че може да бъде разработена
 от Нашият Екип **Дадената тематика** - до 10 страници на Разработка /

.При поръчка на Една Разработка тип - Доклад,Реферат,Курсова работа , есе,Тема,Казус,Проект
 до 30.01.2022 / 20 % намаление от цената /

При поръчка на Две Разработките тип - Доклад,Реферат,Курсова работа , есе,Тема,Казус,Проект
 до 30.01.2022 / 25 % намаление от цената * на всяка - т.е. до 50 % общо намаление на цената  /

.При поръчка на Разработки тип Дипломна работа,Курсов проект,Анализ,Казус
до 30.01.2022 / 30 % намаление от цената на *всяка разработка /


С Най - добри Пожелания
Екипът на Razrabotkite:

https://razrabotkite.blog.bg/

         razrabotkite1@abv.bg

https://www.facebook.com/razrabotkite
        




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: razrabotkite
Категория: Бизнес
Прочетен: 1005196
Постинги: 295
Коментари: 40
Гласове: 120