Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2014 12:23 - стоки-заместители, оказали значително въздействие върху конкуренцията в даден отрасъл.
Автор: razrabotkite Категория: Бизнес   
Прочетен: 2477 Коментари: 0 Гласове:
0




В днешния свят заместитетелите най – вече в хранително вкусовата промишленост са основен елемент от нея.Дори започваме да си задаваме въпроса, какво всъщност ядем? Проблемът е в това, че колкото и да се опитваме да разберем нямаме шанс срещу   новото развитие на химическите добавки и заместители , за който за съжаление нямаме и необходимата  информация, а трябва а търсим непрекъснато.

 

Един такъв конкретен пример за заместител  е заместването на  "растителна мазнина" с  "хидрогенирана мазнина". Под растителна мазнина следва логично да се разбира олио, зехтин и други растителни масла които се срещат свободно в природата в течно състояние. Палмовото масло също в свободната му форма преди да бъде хидрогенирано е в течно състояние, за разлика от хидрогенираното, което е обогатено с водородни атоми по изкуствен начин. Още по фрапиращ е примерът с надпис „БЕЗ ХИДРАТИРАНА МАЗНИНА". Сами разбираме че двете думи (хидратирана и хидрогенирана) нямат нищо общо освен прилика в звученето. Наименованието хидрогенирана идва от латинското хидрогениум, което означава водород. Хидрирането и хидратирането също са термини от химията, но те обикновено се изполват при други химични реакции, а не при обогатяване на мазнини с водородни атоми.Тоест разликата е огромна и то не само в съдържанието на определената тип мазнина , но и в качеството на продукта, когато той вместо с растителна е заменен с хидрогенерирана.

Друг един такъв пример е заместването пак на тови вид мазнина "хидрогенирана мазнина" с какаовото масло .

Когато ядем бутербаничка, кроасан или шоколадово изделие и усетим, че нещо ни лепне по непцето и зъбите, може да сме сигурни че сме попаднали на този тип мазнини, които за жалост се използват масово като заместител на какаовото масло в шоколадовите изделия и на кравето масло в изделията от бутер тесто. Липсата на информация е довела до широка употреба на тези мазнини и в днешно време номенклатурата на изделия съдържащи хидрогенирани мазнини е огромна и никой не може с точност да каже в кои точно продукти се съдържат. Подобен тип мазнини се използват и в производството на сапуни. Какаовото масло е с точка на топене 26-28 градуса и то се топи още при допир с кожата на ръцете. Един например  спомените ни  с изцапаните децки усти и ръце с шоколад отдавна вече не са актуални. Причината е именно в липсата на какаово масло в повечето шоколадови изделия. Освен в шоколадовите изделия и тези от бутер тесто, хидрогенирани мазнини се употребяват масово в и производството на сладоледи, вафли, чипсове и всякакви лакомства. Напоследък има тенденция за увеличаване на производителите на кисело мляко използващи хидрогенирана мазнина за по-добра плътност и структура на така желания от всички нас национален и световноизвестен продукт.

Ето и един от основните проблеми опастностите , които крият тези заместители като хидрогенериранта мазнина . За тях  е писано много, но често тази информация се губи на фона на гръмките реклами от производителите на маргарин или надписа „без холестерол". Малко хора си дават сметка, че холестеролът е нещо без което човешкия организъм неможе и когато не се доставя достатъчно чрез храната, организмът сам започва да го синтезира. Всъщност  това са липопротеини които извършват транспортна дейност в организма и се делят на няколко вида най-известни от които са два - така наречените лош и добър хорестерол. Единият отговаря за доставката на вещества до органите, а другия за обратния път, тоест изхвърля вече образувалите се токсини обратно чрез кръвта. Тази си дейност те извършват благодарение на качествата им да се свързват с веществата. Тези два липопротеина си имат референтни стойности, от които не е добре да се излиза нито в низходяща нито във възходяща линия. По тази причина много често се спекулира от производителите и търговците  на хидрогенирани  мазнини, тъй като холестеролът се съдържа в животинските продукти, а не в растителните.

 

В този ред на мисли би следвало да опишем и отрицателните качества на хидрогенираните мазнини и от там на татък сами може да прецените за „ползата" от използването им в храните. На първо място е опасноста от разпад на новообразуваната молекула и отделянето на част от допълнително добавените водородни атоми, в следствие на което се образуват така наречените свободни радикали, които от своя страна ресно се свързват с други вещества или себеподобни за да се превърнат в карцином, (тумор, рак). Тук е мястото да се добави, че немалка част от тези мазнини са с точка на топене 40-42 градуса - по-висока от телесната. Не е трудно да си представите какво се случва с тази мазнина в стомашно-чревния тракт. Полепва отвътрешната страна на червата като образува маслен слой и не дава възможност за тяхната нормална функция. Единствения начин да се одтървем от тях, е да се храним с повече храни богати на цеулоза и фибри. Но това не ни спасява на напълно, тъй като винаги има период на очистване на организма, ако въобще е възможно да се случи напълно.

 

През този период сме застрашени от нещо още по опасно, като например възможноста да изпием горещ чай, кафе или любимата на много българи шкембе чорба. Тогава нищонеподозиращия човек си пийва сутрешното кафе и не разбира, че то за него може да бъде смъртоносно. Тази комбинация от гореща напитка и полепналите в стомашночревния тракт мазнини е наистина смъртоносна, тъй като те се стопяват в следствие на повисокота температура на напитката и се абсорбират от червата в кръвта. Тогава тези налепи се образуват в кръвоносните съдове. Често причината за инфаркт и инсулт е запушване на кръвоносен съд. Понякога се стига и до ампутация на крайник в следствие на такова запушване.

 

Разглеждайки дадената тема стигаме и до извода , че от гледна точка на икономиката , заместители представляват – един вид изтребител – който изстрелва продукцията на по – високо и евтино ниво за самият производител, но за сметка на качеството и и ощетява нас като потребители. За съжаление в днешния материален свят , това е фактор , който няма как да бъде променен толквоа лесно и в тази връзка единственото , което може да направим е да се постараем да бъдем по информирани за това какъв заместител купуваме в дадения продукт , колкото и трудно да е това .





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: razrabotkite
Категория: Бизнес
Прочетен: 1007375
Постинги: 295
Коментари: 40
Гласове: 120