Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2012 20:17 - Резервата “Тисата”
Автор: razrabotkite Категория: Бизнес   
Прочетен: 2296 Коментари: 0 Гласове:
1



 

 

Необосновано ще е ако кажем, че една планина е по - красива от друга, защото всеки човек открива за себе си красотата на различни места. Дали в малкото цвете израсло като по чудо от скалата или във величието на самата висока и непристъпна скала, във вековната гора - свидетел на историята или във водата на планински поток, която само след миг е някъде далеч, усещането за нещо неописуемо приятно е еднакво завладяващо. И все пак, ако харесвате планини с алпийски тип релеф - високи скалисти върхове, дълбоки пропасти с отвесни стени, бистри високопланински езера и бързи реки, Пирин е място, което обезателно трябва да посетите !

Красотата си Пирин дължи на продължителната ледникова дейност, създала причудливите форми на гребените, заострените профили на върховете, обширните ледникови долини и дълбоки циркуси, повечето украсени с кристално чисти езера.

За да се запазят неповторимите ландшафтни форми, природни образувания, уникални екосистеми и редки растителни и животински видове територията на Пирин е обявена за Национален парк, а през 1983 година Национален парк "Пирин" е признат за част от световното природно наследство и включен в списъка на Конвенцията за защита на световното културно и природно наследство.

  Пирин (тракийско име Орбелус, латинско - Orbelus mons, славянско - Перун) - планина в Югозападна България, част от Рило-родопския масив. На изток долината на река Места я отделя от Западни родопи, на запад долината на Струма - от Малешевска планина и планина Влахина; на юг Парилската седловина я свързва с планина Славянка, на север седловината Предел - с Рила. Дължина около 80 км., ширина до 40 км.; площ 2585 кв. км. Пирин се издига до надм. вис. 2914 (връх Вихрен); средна надморска височина 1033 м. Главното планинско било се простира в посока северозапад-югоизток и е с дължина около 72 км. Пирин се разделя на три дяла - северен, среден и южен.
Северният дял е най-висок и най-обширен. Простира се между седловините Предел (от север) и Тодорова поляна (от юг).В северната си част главното било е много тясно, заострено, с много стръмни скловоне, южната му част е много по-масивна.
Средният дял се простира между Тодорова поляна (от север) и седловината Попови ливади (от юг). Първоначално главното било е по-тясно, на юг се разширява и спуска много стръмни склонове на изток и запад. Южният дял е най-нисък. Простира се между Попови ливади и Парилската седловина. Главното било е плоско, от него се отделят стръмни странични ридове.
Климатът на Пирин е планински със средиземноморско влияние. Различават се три климатични пояса - нископланински (на надморска височина до 1000 м.), среднопланински (1000 - 1600 м.) и високопланински (над 1600 м.)
 От заснежените върхове и сините езера водят началото си значителен брой реки, притоци на Струма и Места.. Заради уникалната природа на планината
и за запазване на вековните иглолистни гори и многото реликтни и ендемични растителни и животински видове, почти целият Северен Пирин през 1976 е обособен в Народен парк Пирин, с територия 274 кв.км , включен в списъка на ЮНЕСКО за световното природно наследство. Съдържа природните резервати биосверният резерват Баюви дупки - Джинджирица, много природни забележителности (Бъндеришки скок, Демянишки скок, Свещниците и други), вековни дървета и други защитени природни обекти; в Среден Пирин е резерватът Ореляк, западното подножие на Северен Пирин е включено в резервата Тисата. Строгият резерват “Тисата”, който се намира в Кресненското дефиле, е важен консервационен представител на средиземноморската зона. . Резерватът Тисата ще стане част от програма НАТУРА 2000 с влизането ни в Европейския съюз.

  Кресненското дефиле където се намира резерват “Тисата”, минава рязка граница между континенталния и средиземноморския климат, поради което на тази малка територия се концентрират повече видове растения и животни отколкото където и да било другаде в България.

Кресненско дефиле съхранява изключително богатство от природни местообитания и растителни и животински видове, които подлежат на приоритетно опазване съгласно чл. 4 на Конвенцията. Те покриват по-голямата част от територията на пролома. По-малко от 5% от тях попадат в съществуващата защитена територия - резерват "Тисата".

Кресненското Дефиле е седмата най-важна "бъдеща" зона NATURA 2000 от 141 зони в България, която предстои да бъде включена в NATURA 2000. Местността е "CORINE Биотоп" и зона с изключително значение за птиците обитаващи този регион. В дефилето се намират естествени ареали на мечки, вълци, видри, 17 вида прилепи, 135 вида влечуги и земноводни, 13 вида риби, 942 вида пеперуди.

За по - голямата част от областта са характерни средноевропейските животни. Високият безлесен пояс се обитава от орлите и дивите кози. В по - ниските гористи пояси се срещат сърни, диви свине, елени, мечки, вълци, лисици и др. От птиците - глухарът, който живее в най - гъстите тори. В ледниковите езера и бързотечните реки се въди пъстървата. В ниския и по - топъл пояс на Пирин и долината на р. Места се срещат разнообразни влечуги и насекоми.

Природните красоти на Рила и Северен Пирин - величествени върхове, зъбери, трогови долини и циркуси, чисти и бистри планински езера, шеметни била и богата растителност, привличат все повече наши и чуждестранни туристи, алпинисти и скиори. 



Тагове:   планина,   резерват,   тисата,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: razrabotkite
Категория: Бизнес
Прочетен: 1005252
Постинги: 295
Коментари: 40
Гласове: 120