Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2010 19:12 - Европейски парламент
Автор: razrabotkite Категория: Бизнес   
Прочетен: 2267 Коментари: 0 Гласове:
0




Европейският парламент е създаден като институция през 1951 г. с подписването на договора за Европейската общност за въглища и стомана. Представителите в него се избират посредством всеобщо и пряко избирателно право като първите избори се провеждат през 1979 г.
 За историята на Парламента са емблематични реформите, предприети през 1970 г. (по отношение на бюджетните правомощия), през 1975 г. (по отношение на финансовите правомощия), през 1986 г. (с приемането на Единния европейски акт), през 1992 г. (с подписването на договора от Маастрихт) и през 1997 г. (с договора от Амстердам).

Пленарните заседания на Европейския парламент се провеждат в Страсбург. Двете комисии, които подготвят тяхната работата, както и политическите групи, се събират в Брюксел, а Главният Секретариат е разположен в Люксембург.

Представителите в Европейския парламент са 626, избират се за срок от пет години и образуват наднационални партийни групи, които отразяват основните политически тенденции в страните-членки.

Европейският парламент изпълнява следните съществени функции:

·        осъществява демократичен контрол върху дейността на всички институции на ЕС-на първо място върху дейността на Европейската Комисия

·        споделя със Съвета законодателната власт

·        има решителна роля за приемането на бюджета на ЕС

·        одобрява сключването на международни договори за асоцииране и сътрудничество, както и всяко ново разширение

·        изказва съгласие относно уеднаквяването на избирателните процедури, свободата на движение и жителство и Структурните фондове и други.

 

Съвет на министрите

Съветът е основният орган за взимане на решения. Състои се от министрите на петнадесетте страни-членки, които отговарят за конкретна област в зависимост от дневния ред на срещата. Министрите са политически отговорни пред националните парламенти и пред гражданите, които представляват.
 Седалището на Съвета е в Брюксел, където се провеждат отделните сесии, с изключение на тези от месеците април, юни и октомври, които се осъществяват в Люксембург.

Председателството на Съвета се осъществява съгласно принципа на ротация, като всяка страна изпълнява председателски функции в продължение на шест месеца.

Съветът изпълнява следните съществени функции:

·        разполага с правомощията за взимане на решения

·        осигурява координацията на икономическата политика на страните-членки

·        споделя с Европейския парламент функциите по приемането на бюджета.

·        приема юридическите актове на Съюза, както и окончателните международни споразумения, преговорите по които се водят преди това от Комисията.

С договора за Европейския съюз се въвежда разлика между решенията, взети с абсолютно, обикновено и квалифицирано мнозинство. За решенията с квалифицирано мнозинство гласовете са разпределени, както следва: Германия, Франция, Италия и Обединеното Кралство- 10; Испания- 8; Белгия, Гърция, Холандия, Португалия- 5; Австрия, Швеция- 4; Дания, Ирландия, Финландия- 3; Люксембург- 2.

Областите, в които се изисква квалифицирано мнозинство са свързани с инициативи в областта на работната сила, равни възможности за мъжете и жените, борба срещу социалното изключване, обществено здравеопазване, мерки за борба с измамите, прозрачност, митническо сътрудничество, статистика...

Абсолютно мнозинство се изисква само по въпроси от конституционно значение ( промяна в договорите или приемане на нови държави за членове на Европейския съюз ), или решения в някои “чувствителни” области, като данъчна политика.

Решенията на Съвета се подготвят от постоянните представители на държавите-членки, подпомаган от работни групи от служители от съответните национални министерства.

 

Европейски съвет

Европейският съвет се ражда от практиката, възникнала през 1974 г., за редовни срещи на правителствените ръководители на Общността. Тази практика се въвежда по силата на Единния европейски акт, приет през 1987 г.
 Европейският съвет заседава най-малко два пъти годишно и включва в състава си по право председателя на Европейската Комисия.

Паралелно с нарастване на значението на общоевропейските въпроси в политическия живот на страните-членки, нараства и необходимостта от срещи и дискусии на държавните ръководители по основните въпроси, обсъждани в Съюза.

По силата на Договора от Маастрихт Европейският съвет се превръща в център на най-важните политически инициативи на Съюза и във форум за решаване на онези противоречия, които не могат да бъдат решени в рамките на Съвета на министрите.

Европейският съвет се занимава и с текущите международни въпроси чрез обща политика в областта на външните отношения и сигурността – механизъм, който цели държавите-членки да сближават дипломатическите си позиции.

 

Европейска Комисия

Европейската Комисия олицетворява общия интерес на Европейския съюз и изпълнява основна роля в процеса на интеграция.
В резултат на договора за сливане на изпълнителните власти, влязъл в сила на 1 юли 1967 г. Комисията става общ орган на трите Общности: Европейска общност за въглища и стомана, Европейска икономическа общност, Европейска общност за атомна енергия.

Седалището на Комисията е в Брюксел.
Тя се състои от 20 члена – Председател, двама Заместник-Председатели и 17 Комисари, които се избират на основание на тяхната компетентност като цяло.
Техният мандат е 5 годишен – с възможност за подновяване.

Правителствата на държавите определят по общо съгласие, след консултация с Европейския парламент личността, която възнамеряват да назначат за Председател на Комисията.
След консултация с кандидата за Председател, правителствата на държавите-членки издигат кандидатурите на други лица, които те имат намерение да назначат като членове на Комисията.

Издигнатите по тази начин кандидатури се внасят за одобрение в Европейския парламент.
Членовете на Комисията са напълно независими при изпълнението на задълженията си. Те не търсят и не получават инструкции от което и да е правителство или друг орган.

Европейската Комисия изпълнява следните съществени функции:

·        изготвя законопроекти, които предоставя за обсъждане на Парламента и Съвета

·        ръководи общите политики на Съюза

·        следи за спазване на общностното право (едновременно с Европейския съд)

·        изготвя позицията на ЕС и води преговори за международни споразумения, предимно в сферата на търговията и сътрудничеството.

Решенията на Комисията се приемат с мнозинство от броя на членовете й.

В дейността си Комисията се подпомага от Консултативен комитет, който се състои от не по-малко от 84 и не повече от 108 члена и включва еднакъв брой работодатели, работници, потребители и търговци.

Членовете на КК се определят от Съвета на министрите.
Комитетът се свиква на заседание от своя председател по искане на Комисията или по искане на мнозинството от неговите членове.

Комисията предоставя на КК общите цели и програми.

 

Европейска Централна банка

Създаването на Европейската централна банка (ЕЦБ) е пряко свързано с развитието на европейския валутен съюз и въвеждането на единната европейска валута “евро”.
ЕЦБ и Централните банки на страните-членки, приели еврото като основна разплащателна единица ( общо 12 ), образуват т.нар. “Евросистема”, докато Централните банки на всички страни-членки образуват Системата на европейските централни банки.

От 1 юни 1998 г. ЕЦБ става приемник на Европейския валутен институт, който дотогава изпълнява основна роля в подготовката на въвеждането на единната валута.

Седалището на Банката се намира във Франкфурт на Майн ( Германия ).

Ръководни органи на институцията са Управителен съвет, Директорат, и Генерален съвет. Управителният съвет се състои от членовете на Директората и от президентите ( респективно управителите ) на централните банки на държавите от Евросистемата. Като най-висш решаващ орган той се произнася по всички въпроси, свързани със задачите на ЕСЦБ, но не е оперативен, постоянно действащ орган.

Директоратът осъществява паричната политика в съответствие с насоките и решенията, приети от УС. Той се състои от председател, заместник-председател и четири други лица, определени от държавните и правителствените ръководители на държавите-участнички във валутния съюз. Те имат петгодишен мандат и не могат да бъдат преизбирани.
Генералният съвет е съставен от президента, вицепрезидента на ЕЦБ и от управителите ( президентите ) на 15-те централни банки на всички страни-членки на ЕС. Негова основана роля е осъществяването на координация между Националните централни банки от Евросистемата и тези извън нея и приемане в тази връзка на съответните решения.

ЕЦБ има следните основни задачи:

·        определяне и прилагане на валутната политика в “евро” зоната

·        осъществяване операциите по обмена на чуждестранната валута

·        държане и управление на официалните резерви в чужда валута на държавите-членки

·        насърчаване на нормалното функциониране на платежните системи.

·        емитира паричните знаци

 

Комитет за регионите

Комитетът на регионите е създаден през 1994 г по силата на договора от Маастрихт. – със седалище в Брюксел. Той има статут на консултативен орган и осигурява представителство на местните и регионални органи в Европейския съюз.
Състои се от 222 представители, които се назначават за срок от 4 години от Съвета на министрите по предложение на страните-членки. Броят на членовете от регион се определя в зависимост от броя на населението на държавите.
Членовете на Комитета са независими при изпълнението на своите задължения. Комитетът избира свой председател и ръководство измежду членовете си за срок от две години. Той приема свои процедурни правила и се свиква на заседание от неговия председател, по искане на Съвета, Комисията или по собствена инициатива.
Комисията и Съветът консултират задължително Комитета за регионите по въпросите, свързани с:

·        икономическо и социално единство (регионална политика и структурни фондове);

·        трансевропейски мрежи в областта на транспорта, телекомуникациите и енергетиката;

·        обществено здраве;

·        образование, младеж и култура;

·        трудова и социална политика;

·        околна среда;

·        транспорт.

Представителите в Комитета за регионите сформират вътрешни специализирани комисии, които подготвят петте годишни пленарни сесии и изготвят общата позиция на Комитета по актуални проблеми. Тези Комисии са: Комисия за политиката на териториалната цялост, Комисия за икономическата и социална политика, Комисия за устойчиво развитие, Комисия за култура и образование, Комисия за външните отношения и Комисия, отговаряща за европейсото управление и учредителните въпроси.

 

Европейска инвестиционна банка

Европейската инвестиционна банка е финансовата институция на Европейския съюз.
Тя се създава с Римския договор - едновременно с ЕИО, със седалище в Люксембург.
Капиталът на ЕИБ се образува от вноски на държавите-членки и от заеми от капиталовите пазари извън и вътре в общността.
С оглед на развитието на общностните политики, финансирането от страна на ЕИБ има за цел да допринесе за:

·        икономическото развитие на изостаналите региони;

·        подобряването на транспорта и съобщителната инфраструктура;

·        реализирането на общностните цели в областта на енергетиката;

·        задълбочаването на международната конкуренция в индустрията и интегрирането й в общностен план;

·        поддръжка на малките и средни предприятия посредством местни заеми;

·        развитието на трансевропейските мрежи;

Управлението на ЕИБ се осъществява посредством Съвет на гуверньорите, Управителен съвет, Директорски съвет и Контролен съвет.

Съветът на гуверньорите се състои от министрите, посочени от всяка страна-членка и има следните правомощия: да определя общите насоки на кредитната политика, да одобрява баланса и годишния отчет, да взема решения за увеличаване на капитала , да взема решения за финансиране извън Европейския съюз, както и да назначава останалите органи.
Управителният съвет се състои от 24 члена, определени от страните-членки и 1 от Комисията. В сферата на неговите компетенции са решенията за заемите и кредитните операции.

Директорският съвет е колегиален изпълнителен орган, отговорен за текущите проблеми на банката.

 


Икономически и социален комитет

Икономическият и социален комитет има статут на консултативен орган. Състои се от представители на различни видове икономически дейности ( в частност от представители на производители, фермери, превозвачи, работници, търговци, занаятчии, свободни професии и представители на обществеността ), които са неделима част от процеса на вземане на решения в Европейски съюз.
Комитетът е създаден през 1957 с Договора от Рим и е със седалище в Брюксел.

Членовете на Комитета се назначават от Съвета за срок от четири години, с възможност мандатът им да бъде подновяван. При изпълнение на своите задължения, те не могат да бъдат обвързани с каквито и да е задължителни инструкции.
Броят на членовете на Икономическия и социален Комитет е обвързан с броя на населението на страните-членки. Представителите от страна са както следва: 24 члена за Германия, Франция, Италия и Обединеното Кралство; 21 за Испания; 12 за Австрия, Белгия, Гърция, Холандия, Португалия и Швеция; 9 за Дания, Финландия и Ирландия; 6 за Люксембург.

Комитетът включва пленарно Събрание, Бюро, три Групи ( на Работодатели, на Работници, на Различни дейности ), шест Секции ( съответстващи на всички основни сфери, отразени в договорите ) и Генерален Секретариат.

Икономическият и социален Комитет изпълняват следните съществени функции:

·        консултира Съвета, Комисията и Европейския Парламент;

·        изготвя своя позиция по актуални проблеми, ако тя е поискана от Съвета или Комисията;

·        осигурява участие на представителите на гражданското общество в европейския проект;

·        засилва ролята на гражданското общество в трети страни чрез провеждането на структурен диалог с техни представители.

 

Съд на Европейските общности

Съдът осигурява спазването на законността при тълкуването и прилагането на Договорите.
Неговото седалище е в Люксембург. Състои се от 15 съдии, подпомагани от 9 генерални прокурори. Те се назначават за срок от шест години, с възможност за преназначаване, по взаимно споразумение със страните-членки, които ги избират “измежду лица, чиято независимост е вън от всякакво съмнение”.
Ролята на Съда е да гарантира, че законодателството на европейските институции е съвместимо с Договорите за ЕС.

Съдът е единственият орган, който е компетентен да се произнася по правилното тълкуване на Договорите или валидността на правните инструменти на институциите на Общността, когато национално съдилище поиска неговото становище.

Амстердамският договор предоставя на Съда изрични правомощия да следи доколкото актовете на европейските институции спазват основните права.
Юрисдикцията на Съда обхваща също въпроси, отнасящи се до свободата и сигурността на хората.

През 1989 г. към Съда се създава Пъроинстанционен съд, който се състои от 15 съдии. Той се занимава с уреждане на спорове между Комисията и отделни лица и фирми, както и с искове срещу Комисията, възбудени по силата на Договора за ЕОВС, а също така с административни искове в рамките на институциите, между Общността и нейните служители.
Решенията на Първоинстанционния съд могат да бъдат обсъждани пред Европейския съд.

 

Сметна палата

Сметната палата, създадена по силата на Договора от 22 юли 1975 г., се състои от 15 членове, назначени по взаимно съгласие между страните-членки след консултация с Европейския парламент за срок от шест години.
Тя следи за законността и регулярността на постъпленията и разходите на Общността и за правилното управление на нейните финанси.

Всяка година Сметната палата публикува доклад за резултатите от своята дейност.

Маастрихтският договор издига Сметната палата в ранг на пета институция на Общността.
Амстердамският договор признава правото на Палатата да сезира Съда, за да защитава своите прерогативи, и разширява правомощията й по отношение на контрола върху фондовете на Общността, които се управляват от външни организации. 



Тагове:   парламент,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: razrabotkite
Категория: Бизнес
Прочетен: 1005160
Постинги: 295
Коментари: 40
Гласове: 120