Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2010 15:30 - Поща или конфигуриране на Senadmail
Автор: razrabotkite Категория: Бизнес   
Прочетен: 1440 Коментари: 0 Гласове:
0



Това изследване дава по-зъдълбочен поглед върху четирите най-големи системи на пазара:Windows 2000 advansed server на Microsofr, NetWare 5.1 на Novell, Linux 6.1 на Red Hat Software UnixWare 7.1.1 на Santa Crua Operation (SCO). Акцентът е върху Unix базираните системи.

Изследването се гради на 2 типа benchmarks, които отразяват действието им в реални условия. За тестовете за производителността на ОС е използван софтуер Chariot на Ganymede Soft.

Windows 2000 се промъква пред NetWare и оглавява класацията в областта на интерфейса за управление, инструментите за сървърен мониторинг, улесненията по отношение разпределението на дисковото пространство и мерките за сигурност. По отношение на производителността обаче няма продукт, който да постигне резултатите на NetWare при файловите услуги и мрежови тестове.

По отношение на производителността NetWareпоказва най-добри резултаи и заема две трети от позициите при файловете тестове и на второ място при мрежовите тестове. Linux 6.1 на Red Hat следва NetWare във файловата производителност и дори измества лидера в тестове при малки натоварвания четене/запис. Linux не е много силен при обработката на големи задачи - при повече от 100 потребителя. В такива ситуации Linux проявява тенденция към спиране обслужването на файловите заявки за кратък период от време, след което ги стартира отново.

Поглед върху сървърите

Важна задача на администратора е мониторингът на самия сървър. Red Hat предлага стандартния команден ред на Linux за мониторинг на сървъра, като iostat и vstat. Red Hat Linux се доставя и с Web базирана програма за мениджмънт, наречена swat, за управление на файловата система на Samba.

UnixWare също предлага многобройни средства за мониторинг System Monitor е прост, но доста ограничен интерфейс за следене състоянието на процесора и паметта. sar и rtpm се ползват чрез командния ред и правят списък в реално време каква част от буфера, процесорите и дисковите използва системата.

Администриране на клиента

Боравене с основните услуги - файлови и принтерсик

Мрежовата ОС е безполезна, ако не предлага възможност за поделяне на файловите дискови масиви и принтерите. Novell и Microsoft се справят по-добре в тази област. В Windows 2000 лесно се добавят и обслужват принтери. Още чрез инструмента в Active Directory се добавя поделено използване на определени файлове.

Red Hat включва Linux принтерски средства, за настройка на мрежови принтери и устройства, свързани към сървърите. Linux има набор от системнит конфигурационни средства за камандния ред, чрез които се монтират и демонтират дистови дялове. Samba се доставя с този продукт и осигурява известна интеграция с Windows клиенти.

UnixWare осигурява GUI базирани setup принтери. За управление на файлови и дискови обеми се предлага инструмента VisionFS, който осигурява на NT клиенти достъп до сървър под UnixWare.

 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: razrabotkite
Категория: Бизнес
Прочетен: 1009052
Постинги: 295
Коментари: 40
Гласове: 120