Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2010 11:49 - ВЪЗНИКВАНЕ НА ПАРИТЕ И ВИДОВЕ ПАРИ
Автор: razrabotkite Категория: Бизнес   
Прочетен: 3249 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 07.09.2010 11:52


 

               

 

                В своето историческо развитие парите възникват още в зората на човешката цивилизация, когато се появява размяната на продукти между отделните племена. Самата размяна има две основни форми:

1. Натурална(бартер) - размяната, при която една стока се разменя срещу друга стока директно без каквото и да е посредничество. Формулата е стока срещу стока.

2. Парична форма на размяна. При нея между двама стокопроизводители, които разменят своите продукти трябва да се вмести определен вид стока, която да играе посредническа роля на оценител на стойностите на техните продукти. Такава роля изпълняват парите. Следователно парите най-общо са стока, която изпълнява посредническа роля при размяната. Формулата е стока - пари - стока.

                В зависимост от историческото развитие първоначално ролятана пари се е изпълнявала от различни видове натурални стоки, като: сол, кожи, някои животни и пр. По-късно тази роля  се поема от металите, които са били използвани под формата на кюлчета или монети. Монетата е къс метал с определена форма, съдържание и щемпел на владетеля, който я пуска в обращение(герб). На следващия етап от металите започват да се използват само злато и сребро в качеството на пари. Това е т.нар. златно-монетарен стандарт. Той просъществува най-дълго време, поради това, че златото и среброто притежават различни качества, които ги отделят от останалите метали. Тези качества са: устойчивост на атмосферното влияние; висока стойност на метала - поради това, че те рядко се срещат в природата; икономическа делимост, която позволява по-голямо удобство при размяната.

                Такъв е историческия процес на възникване на парите, т.е. те са специфичен вид стока, която се отделя от останалите стоки и поема ролята на всеобщ еквивалент. Това значи, че по своята същност парите са всеобщо икономическо отношение между хората по повод резултатите от техния труд. Парите са универсален мотор на стоковия свят. Те са специфична стока, която не само улеснява размяната, но и позволява в относителна степен да се съхрани покупателната способност на стокопроизводителите във времето и пространството.

                Като специфична стока парите имат всеобща потребителна стойност и всеобща разменяемост. Всеобщата потребителна стойност означава, че чрез тях на практика се удостоверява обществената полезност и значимост на останалите стоки. Всеобщата разменяемост означава, че тази стока или тези




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: razrabotkite
Категория: Бизнес
Прочетен: 1007633
Постинги: 295
Коментари: 40
Гласове: 120