Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2007 09:55 - Валутната политика на Пекин
Автор: razrabotkite Категория: Технологии   
Прочетен: 2534 Коментари: 0 Гласове:
0



 Китай анулира обвързаността на националната парична единица юан с долара и изненада по този начин световните пазари. Стойността на китайската парична единица бе повишена спрямо долара с 2,1 процента. По този начин се подсигурява плаващ обменен курс, оповестиха представители на емисионната банка в столицата Пекин. Водещите индустриални държави, най-вече САЩ, изискват отдавна повишаването на стойността на китайската валута.



Очакваше се, че ако Пекин се реши да повиши стойността на националната си парична единица юан, той ще стори това на първо време в незначителна степен и без много шум. По същия този начин миналия октомври се стигна и до първото за последните 9 години повишаване на водещите лихви. Китайската централна банка оповести вчера, че повишава леко стойността на националната валута. Наблюдатели окачествяват това като първа стъпка към установяването на плаващ обменен курс.



Китайската парична единица юан бе обвързана до този момент с долара, като обменният курс бе 8,27 юан за един долар. Новият обменен курс е 8,11 юан спрямо долара, съобщи днес Китайската централна банка. Това съответства на повишение с малко над два процента.



Финансови експерти са на мнение, че повишаването на стойността на китайската валута е по-скоро символичен акт от страна на китайската емисионна банка, чрез който се цели намаляване на натиска от страна на големите индустриални държави, най-вече от страна на САЩ. Те критикуват от край време твърдата обвързаност на китайската парична единица с долара, тъй като според тях това води единствено до изкуствено намаляване на стойността на китайската валута с близо 40 процента, което предоставя от своя страна на Народната република прекалено много търговски предимства. Оповестеното повишаване на стойността на китайската парична единица ще се отрази обаче само в незначителна степен на търговския дефицит на САЩ спрямо Китай.



Дългосрочно погледнато е необходимо провеждането на обстойна реформа на китайската финансова система. Особено като се има предвид, че Китай не е достатъчно подготвен за въвеждането на плаващ обменен курс. Лихвите се определят все още от държавата, липсват също  подходящи средства за предпазване от валутни флуктуации на международните финансови пазари. Повишената стойност на китайската валута ще се отрази също на разрастващия се износен сектор и по този начин на чуждестранните инвестиции, които са двигателят на икономическия растеж в Китай. Така че всичко си остава по старому, въпреки опита за меко кацане: съсипани банки финансират съсипани концерни и подстрекават на световните пазари повишаването на цените за петрол и природен газ. И всичко това, само защото липсва нормално функционираща социална мрежа и защото се прави всичко възможно за намаляване на безработицата. Социалната стабилност е именно приоритетната цел на правителството в Пекин.          

 Ще бъде ли светът китайски?



За първи път в най-новата история се развива индустриално общество, което кара Запада да се страхува за своето икономическо и културно господство.



Георг Блуме, Die Zeit

 



Тагове:   политика,   Пекин,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: razrabotkite
Категория: Бизнес
Прочетен: 1005085
Постинги: 295
Коментари: 40
Гласове: 120