Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2007 18:53 - Същност на Финансовият анализ
Автор: razrabotkite Категория: Технологии   
Прочетен: 2987 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 07.02.2007 18:59


 

Едно от условията за преуспяване на фирмата, е анализът на финансовото й състояние. Информацията получена от периодичните оценки интересува не само главния счетоводител и финансовия мениджър, на и читателя, който може да бъде акционер, потенционален инвеститор или просто конкурент.

От гледна точка на финансовия мениджър периодичния контрол му дава възможност да се определят областите от дейността на фирмата, които увеличават разходите и където има възможност те да се намалят; да се определят проблемните области, преди те да са излезли извън контрол; да се разграничат печелившите от непечелившите изделия; да се преценят новите идеи и т.н.

Интерес представляват проблемите около формирането на предмета на финансовия анализ. Съвременните проблеми породени от динамичните промени в характера и съдържанието в икономиката налагат решително нови, по-реалистични подходи при дефиниране предмета и метода на финансовия анализ.

Финансовият анализ се явява особен вид “специализирана” функция на управлението, която има характер на предпоставка и се осъществява и чрез всички останали управленски функции. Ето защо успешното функциониране на фирмата до голяма степен зависи от правилното дефиниране на неговата финансова стратегия. Централно място тук заема поведението към величината, структурата, реорганизацията и вариантите на вложение на капитала с цел реализирането на максимално висока печалба. Проблемите на финансовия анализ са свързани именно с дефинирането на предмета и обекта.

В литературата съществуват множество становища относно предмета на финансовия анализ. При опит да се обобщят тези становища следва да се каже, че преобладаващата част на авторите застъпват тезата, че предмета на финансовия анализ е изпълнението на бизнес - плана и информационните потоци. На второ място са: стопанската дейност и управленските решения. Най-малък брой изследователи определят, че предмета на финансовия анализ е икономиката на предприятието. 


Всички авторски права на дадената статия са запазени и собственост на Екипът на  Razrabotkite / - / съгласно Закона за Авторското Право и сродните му права - чл.1 , чл.2, чл.3 /
Копирането или включването на тази или друга статия във друг сайт , вестник , или медия без знанието на Екипът на  Razrabotkite  е забранено , съгласно закона за Авторското право и Сродните му права




Тагове:   анализ,   същност,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: razrabotkite
Категория: Бизнес
Прочетен: 1005049
Постинги: 295
Коментари: 40
Гласове: 120