Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2018 20:32 - Ето заради такива джендърасти в Германия облъчват децата си с фекално сексуално образование... България не беше ли светска?
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 2313 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 ЛИБЕРАСТИЯТА И ДЖЕНДЪРАСТИЯТА СА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ БОГА И СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО!

НО ПОНЕЖЕ ТЕЗИ НЯМАТ СТРАХ БОЖИ, НЕДАЙ БОЖЕ ЩЕ СТАНЕМ СВИДЕТЕЛИ НА ГНЯВ БОЖИ, НЕ СЕ ЛИ ВРАЗУМЯТ.

ЕТО ЗАРАДИ ТАКИВА КАТО ТАЗИ ПИСАЧКА ВСЕ ОЩЕ В БЪЛГАРИЯ НЯМА ВЕРОУЧЕНИЕ
- НО ИМА ОПИТИ ДА ВКАРАТ ОНАЗИ ПОРНОЕНЦИКЛОПЕДИЯ И ОНЗИ ПОРНОУЧЕБНИК ПО СЕКСУАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ В БЪЛГАРСКОТО УЧИЛИЩЕ

А И КАКТО ЗНАЕМ - ВЕЧЕ СА ГИ ВКАРАЛИ ТУК ТАМ

ДОЙЧЕ ВЕЛЕ - ЛИЦАТА НА ЛИБЕРАСТИЯТА
България не беше ли светска?

Трети поред президент положи клетва в присъствието на патриарха. Кой ще извади най-сетне църквата от парламента? Само някой с характер би могъл да го стори, но този някой не е Радев, смята нашата авторка Татяна Ваксберг.

image

 

Откакто Сакскобургготски пусна църквата в парламента, така и не се намери кой да я извади оттам. Вече трети президент и седмо правителство полагат клетва не само пред Конституцията, но и пред Библията, като освен това целуват ръка на патриарха, който стои в пленарната зала.

Този ритуал не е описан в нито един нормативен текст. И не е прилаган в периода 1989-2001, когато свободата на вероизповеданията вече беше факт. Президентите Желев и Стоянов, премиерите Андрей Луканов, Димитър Попов, Филип Димитров, Любен Беров, Жан Виденов, Иван Костов и Стефан Софиянски не са полагали клетва в присъствието на духовно лице. Тогава лидерите на различните вероизповедания наблюдаваха церемонията от балкона като част от публиката и играеха недвусмислената роля на външно тяло. Що се отнася до споменатите политици, много от тях отидоха на църква, след като положиха клетва. Усамотиха се в онова интимно пространство, далеч от държавата и от светлината на прожекторите.

РЕДАКЦИЯТА ПРЕПОРЪЧВА   Какво прави патриархът в парламента?

В понеделник, когато се проведе първото заседание на новото Народно събрание, в пленарната зала се озова и патриарх Неофит. Какво прави там, след като България е светска държава? - пита Татяна Ваксберг в коментара си. (31.10.2014)

Царя болгарскаго... Симеона? Защо църквата се меси в политиката?

Когато патриархът влезе в парламента

С царя, който искаше реституция, а покрай това се нуждаеше от политическа подкрепа, нещата се промениха: патриархът влезе директно в пленарната зала, без преди това да е променяно каквото и да било в законите на страната. Гледката на духовен водач, застанал до порасналото вече дете-монарх, прогонено някога от страната си, беше могъщ елемент на визуалната пропаганда, с която Сакскобургготски си спечели доверие. Символното значение на този акт се оказа толкова голямо, че образът на патриарха, седнал в пленарната зала, се запомни като белег на някакъв политически вододел. Половин година по-късно новоизбраният президент Георги Първанов повтори церемонията - отново без да е променяно каквото и да било в законите на страната. От този момент нататък никой не е дръзвал да възстанови реда, сведен до следното просто изречение: патриархът (наред с мюфтията или равина) няма място в пленарната зала.

Нека напомним: светска България е страна, в която църквата е отделена от държавата. Двете се пресичат само на едно място и то по начин, който поставя държавата в услуга на религията: светската власт е задължена да осигурява свобода на всяко вероизповедание и да наказва (по съдебен път) всекиго, който посяга на тази свобода. Това не е подарък, нито осигуряване на привилегия, в замяна на която от религиите се очаква реципрочен реверанс към държавата. Това е просто редът, по който функционират светските демокрации.

image

Татяна Ваксберг

Търси се президент с характер

Президентът Радев очевидно няма да е онзи политик с характер, който ще върне нещата на мястото им. Най-малкото по една причина: той явно не смята, че в цялата картина нещо е разместено. Доказателство за това е намерението, което изрази в изборната нощ: да подкрепи идеята за въвеждане на “вероучение” в училищата. Българското образование е обаче светско. Така пише в член 11 от новия Закон за предучилищното и училищно образование. Така пишеше и в стария закон. А разделението между църква и държава е вписано в Конституцията още през 1991 година. Може пък след четири години да дойде политик, който да го забележи.

 
  • Дата 24.01.2017
  • Автор Татяна Ваксберг
    • Пламен Сивов  преди година

      В Германия президентът традиционно завършва клетвата си с "И Бог да ми помага", при това този финал е опция (единственият досега, който не е изрекъл тези думи, е Герхард Шрьодер през 1998 г.). В почти всички европейски страни (за САЩ да не говорим - всички видяхме колко пастори имаше на клетвата на Тръмп и колко молитви се произнесоха) президентът се заклева освен пред конституцията, и пред Библия, в много случаи - в присъствието на духовно лице. И на никого не му хрумва да поставя под съмнение светския характер на тези държави. За нашето общество обаче е характерно изхвърлянето и с нищо непровокираната омраза към всичко традиционно и духовно, което някак се е съхранило... Но това няма как да го разбереш, ако си пропит от ненавист. Жалко за DW, продължават линията на хейтърски статии по всяка тема, свързана с БПЦ.

      • 1  
      • Share ›
      •  
           
    •    
      image Д  преди година

      Какво незаконно има в това църковният водач да присъства на празничното встъпване в длъжност на българския президент? Така, както журналистката с изконната българска фамилия Ваксберг го описва, едва ли не патриархът е взел решение кой да е президент. И не само, а и стигате до карйности съв заключения за слабохарактерност. Отдавна журналистите не се занивят със сищинските проблеми на България - защото не им стига нито мотивацията, нито подготовката.

      И аз искам да питам - а Вие, Ваксберг, колко добри промени сте постигнали? Срамота да нападате Президента при ритуала във встъпване в длъжност. Но какво ли се учудвам. С такава фамилия и от такава медия, какво ли друго да се очаква?

      • 1  
      • Share ›
      •  
           
    •    
      image румен стоянов  преди година

      Приятели,

      Както винаги яросната соросоидка Татяна Ваксберг демонстрира невежеството си…

      Тя иска, дори “търси”:

      - “…Политик с характер, който ще изгони българската православна църква от държавните ритуали, защото сме били светска Република и “никъде няма” правни основания за ритуали по демонстриране на особено Уважение към нея…”

      Понеже знам, че Ваксберг Не е глупава, то значи, че е КУПЕНА…

      (…и знам от кого…)

      Неуважаема г.жо/г-ци Ваксберг…:

      1. Дори американския Президент полага клетва пред Библията, но не и пред Папата или друг предстоятел на християнско течение, защото св Америка са представени всички те…

      2. В Българската Конституция се намират упорите на ритуала, който Вие критикувате…:

      - “Чл. 13. (1) Вероизповеданията са свободни.

      (…Затова в Парламента присъстват Предстоятелите на различните конфесии…)

      (2) Религиозните институции са отделени от държавата.

      (…Затова учениците не изучават вероучение…)

      (3) Традиционна религия в Република България е източно православното вероизповедание.”

      (…Затова на тази база е разработен ритуала с участие на Библията и присъствието на Педстоятеля на Българската Православна Църква…)

      Всичко това Т.Ваксберг прекрасно разбира, но… пустите му Сороски пари…!!!

      .

      •  
      • Share ›
      •  
           
    •    
      image Arshinkov Ivan  преди година

      Г-жа Ваксберг явно се стреми да ни пробута обикновена либерална пропаганда. Но какво се изненадвам?! Това е типично в стил DW. Само да припомня на госпожата, че повечето западни демокрации все още пазят тази традиция при полагането на клетва на президент. Да вземем за пример САЩ.

      •  
      • Share ›
      •  
           
    •    
      image Данаил Антонов  преди година

      Добре де, щеше ли Ваксберг да запази душевно равновесие, ако беше се домъкнал мюфтията, с ножица и двама джелати, та да го обреже публично

      • 1  
      • Share ›
      •  
           
    •    
      image Dimitar  преди година

      :) каква сладка историйка в стил ДВ

      • 1  
      • Share ›
      •  
           
    •    
      image Ivan Kissiov  преди година

      Да,България е светска държава с традиционна религия-христянството.И да ,официално от 1989г. има свобода на вероизповеданието ,но нека не забравяме,че преди 89 г. не беше така.Поне 2 поколения израстнаха в атеизъм и отричане и осмиване на христянските ценности,в които няма нищо лошо,нали?!Не разбирам какво толкова ви дразни факта,че патриарха учавствал в ритуалът по полагане на клетва.В САЩ доколкото си спомням също има църковна служба преди клетвата (наистина не в Капитолия,а до него),а при самата клетва се използва Библия или друга религиозна книга,това е част от традицията.Убеден съм,че и в други страни има подобни ритуали.На много монети от Евросъюза има христянски символи,ми дайте да ги премахнем и тях!Европа е християнска,па макар и църквата да е разделена от държавата.

      • 1  
      • Share ›
      •  
           
    •    
      image M. Shibesku  преди година

      Всичко оправихме в държавата, та опряхме и до тази тема. Кервана си върви (по инерция), e, и кучетата си лаят...

      •  
      • Share ›
      •  
           
    •    
      image
    • Subscribe
    •  



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4072993
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031