Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2015 11:09 - Схемата за фалита на НЕК и поскъпването на тока е раз-пле-те-на!
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 12974 Коментари: 5 Гласове:
14

Последна промяна: 09.02.2015 13:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Схемата е изключително проста и вие със сигурност ще я разберете, но за целта е нужно да се убедите в три елементарно прости неща. Първото е, че през изминалата 2014 г. България е поставила абсолютен рекорд по износ на електроенергия за цялата история, от както се практикува този бизнес. Едва вчера, петък 30-ти януари, НСИ изнесе информацията за производството, потреблението, износа и вноса на електоренергия за ноември 2014-та г., но даже без данните за последния 12-ти месец сумарното количество изнесен ток за миналата година вече надхвърля предишния рекорд от 2011-та г. През 2011-та г. износа надхвърля с малко 12 100 ГВт.ч (гига-ват-часа - 1 ГВт.ч = 1 000 000 кВт.ч), а до края на ноември 2014 г. общият износ надхвърля 12 200 ГВт.ч, което означава (без съмнение), че до края на отчетния период количеството ще надхвърли 13 500 ГВт.ч, което скок с 11.5% спрямо 2011-та г.

image

Данните (според НСИ) на графиката (построена от мен, за вас) отразяват резултатите по години, от началото на настоящия век, като само за 2014-та година не е включен месец декември. Износа е показан с виолетовото стълбче/барче. За по-добро разглеждане кликнете с мишката върху графиката.

image

Тези двамата не се радват, защото са ви съобщили, че рекорда по износа на ток ще доведе до неговота поевтиняване за всички нас. О, не! Точно обратното. Безпрецедентно, премиера-слънце и шефа на парламентарната енергийна комисия съзнателно пропускат шанса да се похвалят с постигнати рекордни, положителни икономически резултати. Не ви ли мирише на нещо гнило? Да? Те се кефят, че схемата им за фалит на НЕК и поскъпването на тока (разбирайте - бъркането в джобовете ни) ра-бо-ти!

Второто нещо, което трябва да знаете, за да вникнете в схемата е, че НЕК има активен лиценз за търговия на ток на междусистемния пазар (разбирай - за износ/внос на ток). За валидното съществуване на такъв лиценз можете да се убедите от интернет страницата на електро-енергийния системен оператор (ЕСО) ТУК.

Третото нещо, което трябва да узнаете е, как НЕК е участвала на този междусистемен пазар (внос/износ на том между съседните ни страни). Информацията за години назад е налична на страницата на ЕСО ТУК. Аз ще ви покажа как да си събирате информацията на пример, за изминалата 2014-та г. Извадил съм я и съм я събрал в долната снимка (за по-добро прочитане кликнете върху нея с мишката):

image

НЕК е получила само три нищожни трохи, за цялата година. Понеже в таблиците са показани мощности, а не електро-енергията ще направим елементарна сметка за прехвърлянето във вид удобен за сравнение, спрямо общото количество изнесен ток. Имаме три отпуснати мощности, които правят сумарно 70 МВт (мега-вата), по понеже са за равни периоди от време - един месец (да приемем консервативно, че е от 31 дни) сметката е проста:

70 МВт * 24 часа * 31 дена = 52 080 МВт.ч

52 080 МВт.ч = 52,08 ГВт.ч - правим последното превръщане за да сравним с общия износ.

И така! За цялата 2014-та г. имаме изнесени общо над 13 500 ГВт.ч, от които държавната НЕК и изнесла само 52 ГВт.ч. Делим по-малкото на по-голямото число и умножаваме на 100, за да оценим дела на НЕК в този бизнес в проценти. И той е:

0.385%  !!!! Под половин процент!!!!!

По същия начин можете да процедирате и с предходните години.

Например, за предишната рекордна година - 2011-та си направих труда и оцених дела на НЕК в износа на малко над 1.6%, което е с повече от 4 пъти повече от миналата 2014-та г. Още по-интересно става ако някой от вас се потруди да оцени резултатите за 2010-та и преди нея години. Малко е по-трудно, защото периодите на договорите не са равни (месец, както е за последните години, а е за по различен брой дни), но за сметка на това са много на брой и за много по големи количества мощности/ел-енергия. Нямам съмнение че делът на НЕК за годините от 2010-та и преди това ще достигне двуцифрено число, в проценти.

Сега стана ли ви ясно? Износа расте, но държавната НЕК съзнателно и целеустремено се изтласква от пазара, за сметка на частните търговци, които си плащат, на когото трябва, за да си затварят очите, за това, което ви показвам тук. И сега, онези, смеещите се, от горната снимка, барабар с всичките им съучастници, ни убеждават денонощно, че ако не се бръкнем в джоба, за "спасяването" на НЕК, чрез поскъпването на тока държавата ще се затрие.

image

Последната графика потвърждава всичко казано и показано по-горе.

Историята продължава на:
Схемата за фалита на НЕК и поскъпването на тока е раз-пле-те-на! 2

Схемата за фалита на НЕК и поскъпването на тока е раз-пле-те-на! 3

Вече измина една седмица, откакто рИформатора Мартин Димитров ме заплаши със съд, заради разобличенията ми към съучастието му в разграбването на енергетиката, но туй нещо се ослушва.

Георги Котев



Гласувай:
14



1. chavdar01 - С ЕДНА ДУМА-МАФИЯ!!!
31.01.2015 11:51
НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ВСЪЩНОСТ СА АНТИНАРОДНИ!!!
цитирай
2. milchov - А какво ще стане ако НЕК фалира?
01.02.2015 10:15
Каква е ролята на НЕК в енергетиката на държавата? Какво притежава НЕК?
цитирай
3. gikotev - Re: А какво ще стане ако НЕК фалира?
01.02.2015 10:40
Националната електрическа компания ЕАД (НЕК ЕАД) е еднолично акционерно дружество със седалище в гр. София. Собственик на капитала на НЕК ЕАД е Български енергиен холдинг ЕАД.

Български енергиен холдинг ЕАД (БЕХ ЕАД) е създаден на 18.09.2008 г. с решение на Министъра на икономиката и енергетиката, чрез преименуване на "Булгаргаз холдинг" ЕАД.

БЕХ ЕАД е акционерно дружество със 100 % държавно участие. В него се включват мини "Марица-изток" ЕАД, ТЕЦ "Марица-изток 2" ЕАД, АЕЦ "Козлодуй ЕАД, НЕК ЕАД, ЕСО ЕАД, "Булгаргаз" ЕАД, "Булгартрансгаз" ЕАД и "Булгартел" ЕАД. Дружествата, обединени в холдинговата структура, запазват своята оперативна самостоятелност и лицензии като всички са собственост и директно подчинени на корпоративния център БЕХ ЕАД.

Предмет на дейност на БЕХ ЕАД:

Придобиване, управление, оценка и продажба на участия в търговски дружества, осъществяващи стопанска дейност в областите на производство, добива, преноса, транзита, съхранението, управлението, разпределението, продажбата и/или изкупуването на природен газ, електрическа енергия, топлоенергия, въглища, както и всякакви видове енергия и суровини за производството.

Предмет на дейност на НЕК ЕАД:

производство на електрическа енергия;
централизирани покупки и продажби на електрическа енергия;
снабдяване с електрическа енергия на потребителите, присъединени към преносната мрежа;
внос и износ на електрическа енергия;
строителна и ремонтна дейност в областта на електропроизводството;
инвестиционна дейност;
внедряване и популяризиране на енергийната ефективност при производство на енергия.


Горното е 1:1 извадка от интернет сайта на НЕК (http://www.nek.bg/index.php/bg/za-nas/deinost)

Не ми се струва, че ще настъпи някакъв катаклизъм, ако фалира. По-скоро робовладетелите ще ни внушавата, че трябва да я спасяваме, за да продължават да ни грабят.
цитирай
4. gikotev - Re: Благодаря за отговора.
01.02.2015 11:45
Още един цитат от сайта на НЕК:

"НЕК ЕАД е собственик на 30 водноелектрически централи (ВЕЦ и ПАВЕЦ) с обща инсталирана мощност 2713 MW в турбинен режим и 937 MW в помпен режим.
Основното производство на електрическа енергия на компанията се получава от четиринадесетте големи ВЕЦ, които са с обща инсталирана мощност 2480 MW. Те са групирани в четири каскади: Белмекен ­ Сестримо ­ Чаира, Батак, Въча и Долна Арда и са предназначени за покриване на върховите натоварвания и регулиране на параметрите на електроенергийната система (ЕЕС)." (http://www.nek.bg/index.php/bg/za-nas/proizvodstvo-na-el-energia)

НЕК може да остане да си управлява ВЕЦ-овете или, ако държавата реши, да ги продаде, а търговската и дейност да се прехвърли на 100% на борса, която да определя цените на пазарен принцип, както е по белия свят. Все пак всичкото "политик, чиновник и експерт" твърдят, че огромните задължения на НЕК идват от търговията и ценообразуването, а не от лошото управление на електро-производствените мощности.
Всичко е много просто, но алчното "политик" не ще!

цитирай
5. gikotev - Re: Картел
01.02.2015 14:22
Въпроса е към кретените създали БЕХ?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9836514
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031