Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2012 13:46 - Основни понятия в статистиката
Автор: razrabotkite Категория: Бизнес   
Прочетен: 3174 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.03.2015 10:41


 Основни понятия в статистиката

 

Понятието статистика е твърде широко. То включва в себе си както методи на просто преброяване и сгъстяване на информацията, така и методи за взимане на решения, основани на строги математически разсъждения. Да не говорим, че със същата дума ""статистика"" често означаваме и събраната информация - статистика за футбола, например.

Думата статистика произлиза от латинския корен stata означаващ държава. В частност, statist това е държавен служител. Събирането на данни за населението (с цел ""осъвременяване"" на данъците) е било важна държавна работа от както съществува държавата. Известни са такива записи за всички изследвани цивилизации в миналото. И сега всяка държава поддържа съответния орган, който е длъжен да я снабдява с такава инфорнация. В България това е Централния статистически институт (ЦСИ.

Основно понятие в статистиката е понятието ""генерална съвкупност"".

Генерална съвкупност наричаме множеството от обекти на изследване.

За едно изследване на ЦСИ това могат да бъдат:

-всички държавни учреждения в България;

-домакинствата в планинските райони;

-семействата без деца;

-всички жители на страната и т.н.

 За учителя - това могат да бъдат учениците  от неговия клас.

Изчерпателни данни наричаме данни, които напълно описват дадено явление. Такива са например данните получени при едно преброяване на населението в ЦСИ.. За съжаление такива данни рядко са достъпни, пък и струват прекалено скъпо. Когато не е възможно такова изследване и данните за интересуващото ни явление не са достъпни,в практиката често се работи с т.нар. извадка, която е част от генералната съвкупност. По този начин, търсените характеристики на генералната съвкупност се оценяват по данните от извадката.

Основна цел е по даден непълен обем данни да се направи някакво правдоподобно заключение за генералната съвкупност като цяло. Този набор от обекти, който всъщност се изследва (премерва, разпитва) се нарича извадка. Извадките биват систематични, случайни или подходящи за целите на изследването комбинации от двата метода.

Извадка наричаме подмножеството от обекти на генералната съвкупност, достъпно за премерване.

При случайната извадка се предполага, че шанса на всеки обект от генералната съвкупност да попадне в извадката е равен - всички обекти са равноправни и изборът е напълно случаен. Далеч не винаги е възможно да си избираме с кой от двата метода да конструираме извадката.

Друг метод на изследване е дескриптивната статистика

Информацията, която представляват данните обикновено се различава по това как се записва - понякога това са числа: размери, тегло, бройки и т.н. Друг път това са нечислови характеристики като цвят, форма, вид химическо вещество и т.н. Ясно е, че даже и да кодираме с числа подобни данни, при тяхното изучаване и представяне трябва да се отчита тяхната нечислова природа.

Представянето на данни всъщност е основна задача както на изчерпателната така и на извадъчната статистика. Информацията, която се съдържа в милионите числа трябва да бъде представена в обозрима форма, така че всеки да си представи основните качества на множеството обекти. Главна роля в това кондензиране на информация има графичното представяне. То е ефектно и в минимална степен при него се губи информация.

Съществуват и така наречените описателни статистики

Нека отначало се занимаем с един нечислов признак - например пол. Ясно е, че цялата информация за пола в едно множество от n изследвани обекта е разделянето на обема това число на две слагаеми n1 и n2, съответно, броят на обектите от мъжки и женски пол.

Когато разгледаме нечислов признак на един случайно избран обект от генералната съвкупност, то той съгласно предположенията ни за равнопоставеност на обектите в извадката би трябвало да попадне в дадена категория с вероятност равна на пропорцията на обектите в тази категория от генералната съвкупност. Ако съвкупността е голяма ,то броят на обектите от извадката ni с признак от категория i би трябвало да се окаже биномно разпределен с B(n,pi).

За не много на брой количествени данни е прието да се използува така наречения вариационен ред. Освен това, той е много удобен и за теоретични изследвания.

Важно понятие в статистиката е математическата статистика, чиято основна цел е изграждането на математически модели с помощта на теорията на вероятностите. Освен това, тя дава средства за тяхната проверка върху реални данни, както и за интерпретация на резултатите от тях.

 

 razrabotkite.blog.bg
razrabotkite@abv.bg

 


 

 

 

 

 



Тагове:   Statistics,   datebase,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: razrabotkite
Категория: Бизнес
Прочетен: 1005208
Постинги: 295
Коментари: 40
Гласове: 120