Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2010 15:49 - : Теоретични основи на социалната работа
Автор: razrabotkite Категория: Бизнес   
Прочетен: 4252 Коментари: 0 Гласове:
0



 Проблемът за същността на социалната работа е изключително сложен. За относително дълъг период от своето развитие социалната работа се проявява като благотворителност, щедрост, милосърдие, милостиня, а дейностите, чрез които се реализира са социално подпомагане, социални грижи, възпитание, образование, семейно планиране и т.н.

Едва през 50-те години в Европа започва да се променя схващането за същността на социалната работа – помощта започва да се разбира не като подаяние, а като начин, средство за откриване на пътя към самостоятелно справяне с проблемите на хората.  Социалната работа започва да се разбира като помощ за самопомощ. Развитие на разбирането за социалната работа се осъществява и днес. Понастоящем модерното схващане е, че социалната работа е един от основните обществени механизми за гарантиране спазването на човешките права.

Проблемът на социалната работа обаче не е само в неговата дефиниция. Трудности произтичат и от комплекстния характер на самите социални помощи и социални услуги. Въпросът се усложнява и от естеството на конкретния социален проблем; от възрастовите, личностните, социални и културни особености на подпомаганите лица; от социално – икономическити и културни условия в страната; от знанията и компетентността на системата за социална работа, конкретните социални служби, определения социален работник.

Предмет на настоящата дипломна работа е проучване на оценките и нагласите на студентите към работата на социалните работници и към образованието по Социална политика, което получават в УНСС.

Образованието, знанията и уменията са основен фактор за справяне с проблемите на социалната работа. Без необходимите знания и опит трудно може да се вникне в същността на социалния проблем, трудно би се контактувало с хората изпаднали в нужда и още по – трудно би се стигнало да конкретни решения.

Ето защо целта на тази дипломна работа е да се прецени доколко студентите – бъдещите социални специалисти са в състояние да се справят със социалните проблеми на обществото, доколко те са професионално подготвени в областта на социалната политика и какво е тяхното отношение към работещите в тази сфера.

Незнанието и непознаването на социалната материя означава  незнание и непознаване на проблемите на хората, което води не само до нерешаване и несправяне на тези проблеми, а и до тяхното задълбочаване и до създаване на нови.

Задачите, които си поставям в тази дипломна работа са конкретизация на целта, а именно:

а) по отношение на социалното образование:

-                           в каква степен студентите се подготвят да се справят със социалните проблеми в обществото във ВУЗ-а;

-                           какво е качеството на обучението, което получават в социалната сфера;

-                           притежават ли техните преподаватели необходимите професионални качества в областта на социалната политика;

-                           адекватни ли са знанията, които студентите получават на социалната действителност.

б) по отношение на работата на социалните работници:

-                           какви оценки и нагласи имат студентите към работата на социалните работници;

-                           какви качества трябва да притежават социалните работници;

-                           какви трудности или проблеми срещат социалните работници в съответната сфера, в която са ангажирани

-                           доколко престижна е социалната работа;

-                           биха ли работили студентите след завършване на висшето си образование като социални работници.





Тагове:   основи,   социалната,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: razrabotkite
Категория: Бизнес
Прочетен: 1005233
Постинги: 295
Коментари: 40
Гласове: 120