Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2010 21:59 - Лидерството като управление чрез културата
Автор: razrabotkite Категория: Бизнес   
Прочетен: 2990 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.02.2010 22:00


                             Лидерството като управление чрез културата  

                                                               

 Бях научен, че ще прекарам една трета от живота си учейки, една трета - печелейки и една трета – служейки.”
Сър Джон Кукни, Президент на 3
i Group PLC, Великобритания

 

С тези думи  на Сър Джон Кукни , можем и да започнем да разглеждаме една от най – важните роли от които зависи всъщност и просперитета на всяка организация а именно тази на лидера .Лидерът  е неизменна част от ефективното управление. Всеки мениджър трябва да е лидер, но не всеки лидер е мениджър.Лидерът се проявява в междуличностните ни отношения. То се свързва с постигането на  цели така, че последователите да ги възприемат като свои собствени. Управлението засяга хората като изпълняващи определени функции, контролирайки взаимодействието помежду им. Ефективното управление е невъзможно без лидерство.

Всеки съвременен лидер  по света е изправен пред една и съща дилема – как да направи така че да организира не само правилно но и успешно функционирането на организацията , която управлява . Разбира се , за да се справи с тези ” проблеми “ всеки лидер трябва да притежава и определени качества. Лидерът  трябва да бъде  активен, общителен и подчертано заинтересован от осъществяването на груповите цели и интереси. Никога не остава равнодушен към общите проблеми и открито и неуморно демонстрира усилията си за тяхното решаване. Винаги е активна страна в общуването и винаги предлага идеи. Но също и умее да изслушва  и никога не пренебрегва идеите и предложенията на  колегите си във връзка с решаването на  всеки конкретен проблем. Лидерът се грижи всеки член на  екипа или отдела да взема пълноценно участие както в обсъждането на  задачите, така и в действията по тяхното решаване. Той не винаги е най-компетентния в екипа, но благодарение на  организаторския си талант успява да подпомогне изработването на  най-компетентните решения в него. Чрез организационния си усет лидерът успява да осигури възможност на  всеки член да се включва активно в съвместните дейности, така че никой да не остава изолиран или пренебрегнат в желанието си на  изява. Именно с това си отношение лидерът успява да спечели симпатиите и уважението на останалите в екипа. И тъкмо зад тези качества се крие една често срещана разлика между лидерската нагласа и тази на  мениджъра, а именно: Лидерът вижда в колегата си неговата личност, докато мениджърът е по-склонен да вижда в служителя си неговата длъжност. Лидерът се отнася към другите служители като към партньори, но за  мениджъра те са преди всичко подчинени. Първият повече държи на  качествата и уменията, а вторият набляга на  задълженията. Не само защото е фаворит на  групата, но и защото е непосредствено вътре в нея, лидерът регулира динамиката на междуличностните и служебните отношения по-успешно, отколкото мениджъра. Лидерът по правило е чувствителен към колебанията в емоционалните настроения на  групата. От една страна, той усеща кога климатът в екипа клони към съгласие и използва този положителен тонус,за  да насочва груповата енергия към реализирането на  една или друга цел. От друга страна, лидерът предусеща зараждането на възможни конфликтни настроения, което му дава възможност да влияе положително за  тяхното неутрализиране. Понякога със самото си присъствие лидерът е в състояние да хармонизира отношенията в екипа и да увеличава сплотеността в него. Лидерът упражнява доброволно делегираната му власт,за  да води и подпомага постигането на  груповите цели, без да натрапва лични интереси. И доколкото се справя с тази роля, доколкото успехът се дължи на умението му да влияе и върху трите равнища на личността на своите колеги:

  • на интлектуално ниво-умее да убеждава;
  • на емоционално ниво-умее да позитивира и насърчава;
  • на поведенческо ниво-успява да мотивира.

В повечето случаи официалният ръководител няма желание да убеждава, тъй като формалната власт му дава право да наставлява. Докато силата на лидера е в това да вдъхновява и ентусиазира, то в повечето случаи мениджърът утвърждава своята сила като разпорежда и контролира.Но качеството, с което лидерът особено силно владее колегите си и което му носи високо признание е че той избягва яда показва каквато и да било неувереност, съмнение или страх пред проблемите. Лидерът никога не допуска мисълта на неуспех и оптимизмът ясно личи в поведението му. Именно тук се крие източникът на неговата енергия, с която той често неволно заразява останалите в екипа, активирайки ги за  действие. Със своята позитивна нагласа и вяра в колективната сила той печели високо доверие и успява да внуши на другите да го следват и да му се подчиняват. Затова лидерът е авторитет в групата и се ползва с голямо влияние върху мисленето, настроенията и поведението на нейните членове. Думата му тежи, а действията му повече или по-малко се превръщат в модел на подражание. Точно тази дума  определя до голяма степен и културното измерение на  една организация е в състояние да и трябва да бъде проектирано и управлявано подобно на структурното такова и в хармония с него.

Културата на управление на лидеството може да определи и няколко типа лидери :

 

Лидери по природа, които спечелват доверието на общността, са обикновено тези които притежават здрав разум, честност и загриженост за другите. Лидерът по природа не се открива лесно …той не търси власт …умее да прави добри преценки и притежава здрав разум …не преследва лични интереси и по този начин печели доверие. Той може и да не е с високо образование …може да не се изявява на публични места, но той познава общността много добре и е наясно с всички проблеми. Той може да е любимият бръснар, барман, лечител, притежател на бакалия и т.н.

Институционални лидери са тези, които са свързани с религиозни, образователни или политически институции. Институционалният лидер има власт в местната църква, училище или местните органи на властта. Той има авторитет и влияние в общността. Той може да е назначен или избран на поста, който заема, а това което той не одобрява най-вероятно ще бъде отхвърлено и от хората от общността.

Престижният лидер, който притежава богатство и висока социална позиция в общността е обикновено добре образован и най-вероятно е пътувал много. Престижният лидер най-често произлиза от семейство, което е имало влияние в общността в продължение на много години. Той обикновено направлява социално общността и се страхува от това да не се изложи.

Лидери специалисти са тези, към които общността се обръща, когато има някакъв специфичен проблем и търси добър съвет. Лидерът специалист е отбелязал успех в дадена област. Той може да е стартирал от нищо, но да е постигнал много. Той е натрупал умения и практическо знание през годините. Той може да е поемал рискове, за да стартира собствен бизнес, в който е успял. Той е известен с това, че действа внимателно и дава добри съвети.

Лидери доброволци са тези, които доброволно жертват част от енергията и времето си за каузата на общността. Лидерът доброволец обикновено има конкретни идеи за това какво и как трябва да се направи. Той има енергия и мотивация, но най-често няма достатъчно време, за да изследва проблемите. Той обикновено е в светлината на прожектора, защото умее да убеждава и притежава дипломи и титли. Той може да се притеснява от своето богатство. Обикновено има организаторски талант и е добър оратор в името на каузата.

 

Обобщавайки всичко казано дотук  можем да стигнем и до извода , че в бъдеще наи – вероянот ще продължават да се разиват и дават различни концепции и модели на успешното управление на лидерстото , както и на културата на самият процес на управление , но  един никога няма да бъде променен а той  е  и един от най – важните в управлението – Добрият лидер винаги , ще успее да ръководи добре своят екип а оттам и успеха да организацията която управлява е сигурен .
Всички авторски права на дадената статия са запазени и собственост на Екипът на  Razrabotkite / - / съгласно Закона за Авторското Право и сродните му права - чл.1 , чл.2, чл.3 /
Копирането или включването на тази или друга статия във друг сайт , вестник , или медия без знанието на Екипът на  Razrabotkite  е забранено , съгласно закона за Авторското право и Сродните му права





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: razrabotkite
Категория: Бизнес
Прочетен: 1005140
Постинги: 295
Коментари: 40
Гласове: 120